Магазин

Славе и преједање: Нутрициониста саветује како да избегнемо неумереност у јелу и пићу

Сезона слава је пред нама. Како то бива, започињемо их топлим честиткама и чашицом алкохола, настављамо причама и уживањима у храни - нижу се предјела, сарме, печење, колачи. Неумереност у јелу и пићу лоше утиче на здравље, па се поставља питање, како да одолимо овим искушењима? Треба да се потрудимо да не пробамо баш све што је на трпези, кажe нутриционистa Тамара Јеринић за РТ Балкан.
Славе и преједање: Нутрициониста саветује како да избегнемо неумереност у јелу и пићу© @ v.ivash/freepik

Зимски период у Србији обележавају прославе крсних слава, дочек Нове године, слави се Божић. Поред дружења и лепих жеља, незаобилазне су примамљиве ђаконије којима се често препуштамо без размишљања. Прекомерна конзумација јаке и тешке хране доводи до гојења, изазива низ здравствених проблема као што су мучнине, висок притисак, па и инфаркт и мождани удар. Зато је важно да у "мору избора" које имамо на славским трпезама будемо опрезни и поведемо рачуна шта једемо. Стручњаци напомињу да се и у овим ситуацијама "по јутру дан познаје" и да, иако идемо на славу за вечеру, не смемо да прескочимо јутарњи оброк:

"Када је славски дани, тај дан је као и сваки други. Започните га уобичајеним ритуалима, али обавезно морате да доручкујете, чак и ужинате ако идете касније у госте. Ово радите како не бисте отишли гладни и претерали са храном", каже нутрициониста-дијететичар Тамара Јеринић за РТ Балкан.

Или колач или пиће, не треба пробати сва јела

Као што је познато, госте на славама очекују разни специјалитети - пите, предјела, супе, салате, прасетина, незаобилазна сарма, а ако је слава посна, ту је и риба и посна јела. Много хране је пред нама и није једноставно одолети. Порука нутриционисте у овим случајевима је јасна - не може и сарма, и месо и колачи и вино, него само нешто од тога. Препоручљиво је да не претерујемо у количини, а залогаје полако и дуго да жваћемо. 

"Потрудите се да не пробате све, изаберите тачно шта ћете јести, будите умерени и ту станите. На вама је да одлучите да ли ћете се почастити колачем или пићем", наглашава нутрициониста.

Две славе у току дана не морају да буду велик изазов за наш карактер

У децембру нас очекује и Никољдан, слава коју највећи број Срба слави. За овај дан често се каже да "пола Србије слави, а друга половина иде у госте". Зато се догађа да за Светог Николу идемоу госте у два домаћинства, а много хране и још на различитим места, скоро да гарантују да можемо лако да пређемо границу и ставимо у тањир више него што је довољно. Да не бисмо запали у овакве "замке", пожељно је да направимо бар 3 и по до 4 сата размака између оброка, хидрирамо се водом или чајем без шећера и ако је могуће прошетамо од једне до друге куће.

"Јако је битно да ако идете на више слава у току дана расподелите где ћете шта јести и приближно јела ускладите са временом својих уобичајених оброка. Уживајте у слављу и дружењу, али одмах након славља се вратите у свој ритам", саветује Тамара.

Код преједања помаже кисела вода, a у неким случајевима само лекар

"Бубњење" у ушима, мучнине, презнојавање, подригивање су најчешћи симптоми преједања. Да не би дошло да нам позли на слави, било би одлично да се придржавамо наведених савета и превентивом зауставимо потенцијалне проблеме. Ипак, ако се догоди да неумереност у јелу и пићу скроз овладају и почнемо да се осећамо лоше, може да помогне кисела вода или мало соде бикарбоне. Уколико не приметимо да нам је боље и појаве се болови у стомаку и повраћање неопходно је да се обратимо лекару.

Такође, сутрадан би требало да се вратимо на избалансирану исхрану богату витаминима и минералима, пијемо више воде и чајева и појачамо физичку активност.

image