Славе и преједање: Нутрициониста саветује како да избегнемо неумереност у јелу и пићу
Зимски период у Србији обележавају прославе крсних слава, дочек Нове године, слави се Божић. Поред дружења и лепих жеља, незаобилазне су примамљиве ђаконије којима се често препуштамо без размишљања. Прекомерна конзумација јаке и тешке хране доводи до гојења, изазива низ здравствених проблема као што су мучнине, висок притисак, па и инфаркт и мождани удар. Зато је важно да у "мору избора" које имамо на славским трпезама будемо опрезни и поведемо рачуна шта једемо. Стручњаци напомињу да се и у овим ситуацијама "по јутру дан познаје" и да, иако идемо на славу за вечеру, не смемо да прескочимо јутарњи оброк:
"Када је славски дани, тај дан је као и сваки други. Започните га уобичајеним ритуалима, али обавезно морате да доручкујете, чак и ужинате ако идете касније у госте. Ово радите како не бисте отишли гладни и претерали са храном", каже нутрициониста-дијететичар Тамара Јеринић за РТ Балкан.
Или колач или пиће, не треба пробати сва јела
Као што је познато, госте на славама очекују разни специјалитети - пите, предјела, супе, салате, прасетина, незаобилазна сарма, а ако је слава посна, ту је и риба и посна јела. Много хране је пред нама и није једноставно одолети. Порука нутриционисте у овим случајевима је јасна - не може и сарма, и месо и колачи и вино, него само нешто од тога. Препоручљиво је да не претерујемо у количини, а залогаје полако и дуго да жваћемо.
"Потрудите се да не пробате све, изаберите тачно шта ћете јести, будите умерени и ту станите. На вама је да одлучите да ли ћете се почастити колачем или пићем", наглашава нутрициониста.
Две славе у току дана не морају да буду велик изазов за наш карактер
У децембру нас очекује и Никољдан, слава коју највећи број Срба слави. За овај дан често се каже да "пола Србије слави, а друга половина иде у госте". Зато се догађа да за Светог Николу идемоу госте у два домаћинства, а много хране и још на различитим места, скоро да гарантују да можемо лако да пређемо границу и ставимо у тањир више него што је довољно. Да не бисмо запали у овакве "замке", пожељно је да направимо бар 3 и по до 4 сата размака између оброка, хидрирамо се водом или чајем без шећера и ако је могуће прошетамо од једне до друге куће.
"Јако је битно да ако идете на више слава у току дана расподелите где ћете шта јести и приближно јела ускладите са временом својих уобичајених оброка. Уживајте у слављу и дружењу, али одмах након славља се вратите у свој ритам", саветује Тамара.
Код преједања помаже кисела вода, a у неким случајевима само лекар
"Бубњење" у ушима, мучнине, презнојавање, подригивање су најчешћи симптоми преједања. Да не би дошло да нам позли на слави, било би одлично да се придржавамо наведених савета и превентивом зауставимо потенцијалне проблеме. Ипак, ако се догоди да неумереност у јелу и пићу скроз овладају и почнемо да се осећамо лоше, може да помогне кисела вода или мало соде бикарбоне. Уколико не приметимо да нам је боље и појаве се болови у стомаку и повраћање неопходно је да се обратимо лекару.
Такође, сутрадан би требало да се вратимо на избалансирану исхрану богату витаминима и минералима, пијемо више воде и чајева и појачамо физичку активност.