Магазин

Како преживети сезону слава и избећи преједање

Богата славска трпеза прави је тест издржљивости за наш карактер, али шта радити када претерамо са храном и након сваког одласка са славе осећамо надутост и мучнину наредна три дана? Шта урадити да то тога не дође?
Како преживети сезону слава и избећи преједање© unsplash/Claudio Schwarz

У зимском периоду слава, скоро свакодневно се налазимо пред искушењем - да ли појести још мало руске салате, сласних сармица и хрскавог печења како не бисмо увредили домаћицу, или ипак прескочити још једно славско преједање и ограничити се само лаганим предјелом.

Постоје одређени савети којих се можемо придржавати, а који нам могу помоћи да "прегурамо" славски период, а ипак уживамо у богатим трпезама и специјалитетима домаће кухиње.

Ако већ знате да вас у току дана очекује одлазак на славу, најбоље би било да дан започнете само цеђениим соком или смутијем од зелениша. Сок од зеленог поврћа је одличан извор вредних ензима који припремају систем за варење за предстојећи славски изазов. 

Започните оброк супом или чорбом, јер не само да су јела "на кашику" далеко препоручљивија од роштиљског меса и печења због лакше сварљивости, већ ће и привидно створити осећај ситости, и сачувати вас преједања.

Ограничите унос масних и богатих влакнима намирница. Храна са високим нивоом масти у себи (попут сирева, печења, сарми, итд), као и храна богата влакнима (као што је пасуљ, броколи, лук и воће) требају више времена да се сваре, па тако преједање њима може изазвати горушицу, мучнину и надутост.

Будите умерени и једите полако - иако ово често може бити изазов, нарочито ако у дану идете на више од једне славе, немојте заборавити да је циљ окупљања око славске трпезе  дружење, а не претеривање у храни и пићу. Одлучите се за две, највише три ствари које вас највише привлаче, и узмите мање порције, које ћете појести полако, а не "у трку", како бисте спречили осећај надутости у организму.

Али, шта ако и поред ових савета нисте успели да одолите пориву и појели више него што сте планирали? Не брините, има и за то лека. Прво и најважније - уносите веће количине течности, јер слана, масна храна, као и алкохол који уносимо у себе током славског периода неминовно доводе до дехидратације организма. Вода, лимунада, цеђени сокови и воћни чајеви без кофеина најбољи су избор, а супа или чорба за ручак ће вашем желуцу додатно пријати. Када је реч о оброцима - најбоље би било да се определите за "лаганију" храну, па су тако салате богате свежим поврћем са што мање протеина идеалан избор.

image