![Избацивање соли из исхране смањује ризик од срчаних проблема и можданог удара](https://cdns.russiatoday.com/srbmedia/images/2023.08/thumbnail/64ec39531ee5d2f15f01f4ac.jpg)
Да ли је морска со здравија од обичне
![Да ли је морска со здравија од обичне](https://cdns.russiatoday.com/srbmedia/images/2023.11/thumbnail/65607650b49495daf607e8c2.jpg)
Со је један од најчешћих састојака који се користе у кувању и производњи хране. На тржишту постоје разне врсте, а можемо да приметимо да се морска со све чешће користи и да је скоро заменила обичну, кухињску со.
Није битна врста него количина соли
Чињеница је да је со из мора мање обрађена, али то не значи да је и здравија: "Со је со, било да је розе, бела, кухињска, морска. Морска со није ништа здравија од кухињске у смислу утицаја на крвни притисак и здравље срца. Није питање врсте соли, већ количине коју користимо и она не сме да пређе дневну препоруку", каже кардиолог Сузан Стеинбаум, а преноси Ен-Би-Си.
![Избацивање соли из исхране смањује ризик од срчаних проблема и можданог удара](https://cdns.russiatoday.com/srbmedia/images/2023.08/thumbnail/64ec39531ee5d2f15f01f4ac.jpg)
Које су разлике између кухињске и морске соли
Главне разлике између морске и кухињске соли су у укусу, текстури и обради. Морска со долази из испарене морске воде и минимално се прерађује, тако да може задржати минерале у траговима. Мања обрада и садржај минерала дају арому, боју и чине кристале већим.
Кухињска со се више обрађује, а минерални садржај се уклања. Садржи јод, есенцијалну хранљиву материју која помаже у одржавању здраве штитне жлезде, али и адитиве који се користе за спречавање накупљања грудвица.
Јести мање, али квалитетније, саветују лекари
Стручњаци препоручују ограничавање соли било које врсте у исхрани, јер овај уобичајени додатак за храну садржи натријум који може повећати крвни притисак. Садржај овог елемента у обе врсте соли је идентичан и износи 40 одсто. Треба да имамо у виду да се он налази у воћу, поврћу, месу, као и прерађеној храни - један од водећих извора натријума је хлеб, а одмах га следи пица, говоре подаци су Америчког удружења за болести срца.
Уместо да се фокусирамо на врсту соли коју треба да користимо, препорука је да једемо мање, истичу лекари. Саветују да се држимо препоручене дозе, јер ћемо тако помоћи бољој контроли крвног притиска, смањењу ризика за настанак кардиоваскуларних болести, срчаног и можданог удара.