Магазин

"Волстрит џорнал": Инстаграм одраслима који прате децу нуди педофилски "коктел" садржаја

Уколико би се са новог налога "запратио" искључиво садржај попут младих гимнастичарки и инфлуенсерки, Инстаграм би таквим налозима нудио комбинацију видео снимака који приказују децу али и узнемирујућег садржаја сексуалне природе, открили су новинари америчког листа
"Волстрит џорнал": Инстаграм одраслима који прате децу нуди педофилски "коктел" садржајаwww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar/Keystone Press Agency

Инстаграм нуди видео садржаје сексуалне природе и садржаје који сексуализују децу уколико његов алгоритам закључи да ће дати кориснички налог то интересовати, закључио је "Волстрит џорнал" након исцрпног тестирања.

Новинари америчког медија су своју хипотезу тестирали тако што су на потпуно новим телефонским уређајима инсталирали Инстаграм, и на њему "запратили" искључиво младе гимнастичарке, навијачице и тинејџерске и млађе инфлуенсере.

"Инстаграмов систем је тим пробним налозима послужио страшне дозе проблематичног садржаја, укључујући ризичне снимке деце, као и отворено сексуалне видео снимке за одрасле – али и рекламе за неке од највећих америчких брендова", наводи се у извештају.

Тест је спроведен након што су новинари приметили да значајну количину пратилаца наизглед наивног садржаја попут младих гимнастичарки чине одрасли мушкарци, као и да су исти ти пратиоци често исказивали интересовање за сексуални и педофилски садржај.

Поред "обичних" реклама за компаније попут "Дизнија", "Волмарта", па и самог "Волстрит џорнала", тест налозима новинара су се нудиле и оне које промовишу преносе уживо голотиње, салоне за масажу које нуде "срећне завршетке" и онлајн ботове за сексуално ћаскање, истиче "Волстрит џорнал". 

Канадски Центар за заштиту деце засебно је спровео сличне тестове, и добио сличне резултате.

Профит пре морала

Мета је одбила да коментарише зашто су алгоритми иза Инстаграмове видео секције "Рилс" састављали компилације снимака који, засебно, приказују децу и секс, али је портпарол компаније у одговору за "Волстрит џорнал" рекао да Инстаграм уклања или смањује видљивост око четири милиона снимака који месечно буду објављени, а за које се сумња да крше правила платформе.

Међутим, садашњи и бивши запослени у Мети рекли су за "Волстрит џорнал" да је склоност Инстаграм алгоритама да заинтересованим корисницима приказују садржај сексуализовања деце био интерно познат проблем.

У анализи спроведеној непосредно пре увођења "Рилса", који је био осмишљен као Инстаграмов одговор на популарност ТикТока, Метино особље задужено за безбедност је упозорило да ће "Рилс" приказивати снимке деце уз неприкладан садржај, према речима двоје бивших запослених.

"Или ћемо појачати могућности за откривање проблематичног садржаја, или нећемо промовисати било какав садржај са малолетницима", описао је бивши шеф политике за младе у Мети, Ваишнави Ј, дилему са којом се компанија тада сусрела.

На крају, каже бивши директор, Мета није урадила ни једно од ова два.

Документи компаније у које је "Волстрит џорнал" имао увид показују да је задуженима за безбедност махом забрањено да уносе промене на платформу које би могле значајније умањити дневни број активних корисника, додаје амерички медиј.

"Волстрит џорнал" напомиње да је у августу обавестио Мету о својим налазима, али додаје да је накнадно тестирање које су у наредна два месеца спровели његови новинари и запослени у Канадском Центру за заштиту деце давало исте резултате.

Канадска непрофитна организација је средином новембра саопштила да Инстаграм и даље редовно нуди оно што је описала као садржај у којем "одрасли и деца сексуално позирају".

Та организација је такође открила да Инстаграм редовно сервира видео снимке и слике одевене деце која се такође појављују у дигиталној бази података Националног центра за несталу и злостављану децу.

Група је рекла да злостављачи деце често користе слике девојчица како би рекламирали илегални садржај за продају на форумима "дарк веба".

image
VV inauguration
banner