Свет

Руски хакери провалили у најтајније базе Велике Британије, дошли до података о подморницама и оружју

Хакери су напали базу података фирме која се бави безбедношћу неких од најтајнијих локација у Британији - укључујући базе нуклеарне подморнице и лабораторије за хемијско оружје
Руски хакери провалили у најтајније базе Велике Британије, дошли до података о подморницама и оружјуwww.globallookpress.com © Werner Lang/imageBROKER.com

Руски хакери објавили су тајне информације са британских војних и обавештајних сајтова, пише "Мирор", додајући да је процурило хиљаде страница података који би криминалцима могли помоћи и да уђу у базе нуклеарних подморница ХМНБ Клaјд, лабораторије за хемијско оружје у Портон Дауну и службе за прислушкивање ГЦХК.

Украдене су и информације о затворима високе безбедности, али и кључној војној локацији за сајбер одбрану Британије.

Тврди се да је за сајбер напад одговорна група "Локбит" повезана с Русијом, а да су се на њиховој мети нашле базе података компаније "Заун" задужене за заштиту сајтова максималне безбедности.

"Ово је потенцијално веома штетно по безбедност неких од наших најосетљивијих сајтова. Влада треба да објасни зашто су компјутерски системи ове фирме били тако рањиви. Свака информација која пружа безбедносне аранжмане потенцијалним непријатељима је веома забрињавајућа", упозорио је лабуристички посланик Кеван Џонс, члан бирачког одбора Комонс дифенс.

Групу "Локбит" британски "Мирор" описује као најопаснију хакерску банду на свету чији је кључни члан Михаил Матвејев, који се након напада на 1.400 глобалних циљева нашао на ФБИ листи најтраженијих.

Документa којa су процурелa такође укључују извештај о наруџбини опремe у комуникационом комплексу ГЦХК у Корнвол, а цурење укључује и податке о безбедносној опреми у Краљевском ратном ваздухопловству у Вадингтону, Линксу, где је базирана ескадрила дронова "репер", и касарни "Кавдор", чији се 14. сигнални пук бави електронским ратовањем.

Стручњак за безбедност назвао је инцидент "разорним ударцем по инфраструктуру националне безбедности", пренео је "Мирор", док се посланик Торијеваца Тобијас Елвуд, иначе председник одбора за одбрану упитао како све утиче на способност британских одбрамбених институција да наставе да функционишу без претњи од напада.

"Како да се боље одбранимо од мешања које подржава Русија, које је без сумње у вези са нашим ставом подршке Украјини? Коначно, ово је још један пример како сукоб више није ограничен на традиционално бојно поље, већ сада укључује дигитални домен и поставља све веће захтеве пред безбедносним апаратима", тврди Елвуд.

Компанија "Заун", међутим тврди да нема разлога за претерану забринутост и додаје да ће "Локбит" потенцијално имати приступ неким историјским имејловима, наруџбинама, цртежима и пројектним датотекама. 

"Не верујемо да су поверљива документа ускладиштена у систему или да су компромитовани. Контактирали смо Национални центар за сајбер безбедност и пратимо савете. 'Заун' је жртва софистицираног сајбер напада и предузео је све разумне мере да ублажи сваки напад на наше системе", истичу из ове компаније.

Професор и стручњак за безбедност и обавештајне послове Ентони Глис коментарише да иако назив ове фирме на немачком језику може да значи "ограда"- све њихове безбедносне ограде су сада срушене.

"То је разоран ударац нашој инфраструктури националне безбедности због детаља који ће процурити на даркнет о безбедносној опреми обезбеђеној осетљивим сајтовима – укључујући и дом британског нуклеарног средства одвраћања. То показује са којом лакоћом хакери повезани са Русијом могу да провале компјутерске системе велике снаге", коментарише Глис.

Свака непријатељска обавештајна служба дала би своју десну руку да се докопа оваквих детаља, тврди "Мирор", додајући да приступ специфичној безбедносној опреми на осетљивом месту непријатељима пружа богату слику о томе шта се заправо тамо налази.

image