Свет

Позивао на убиства Руса? Москва издала потерницу за портпаролом компаније "Мета"

Руско Министарство унутрашњих послова покренуло је поступак против Ендија Стоуна
Позивао на убиства Руса? Москва издала потерницу за портпаролом компаније "Мета"© Yohei Osada

Руске власти издале су потерницу за Ендијем Стоуном, портпаролом платформи компаније "Мета", која је влсник Фејсбук и Инастаграм, пренели су данас руски медији. Агенција ТАСС наводи да је руско Министарство унутрашњих послова отворило кривичну истрагу против Стоуна, али није обелоданило детаље о истрази, ни оптужбе против Стоуна.

"Стоун Енди Марк се тражи по члану Кривичног закона Руске Федерације", наводи се у бази података.

Руски истражни комитет је у марту 2022. године покренуо кривични поступак против запослених у компанији "Мета" због позива на насиље и убиство Руса.

У истрази се спомиње и Стоун јер је, како се наводи, прекршио "забрану позивања на насиље против руске војске на својим платформама" и тиме подстицао екстремистичке, анти-руске активности.

Стоун је, како се наводи, на друштвеним мрежама објавио да је "Мета" привремено укинула забрану позива на насиље против руске војске на својим платформама, наводећи да је реч о "облику политичког изражавања".

То је кажњиво руским кривичним законом

Главне друштвене платформе компаније Мета - Фејсбук и Инстаграм, забрањене су у Русији убрзо након избијања сукоба у Украјини у фебруару прошле године.

image