Магазин

Дигитални или класични топломер - који је бољи и прецизнији

Са хладним временом је почела сезона респираторних инфекција и грипа, а са њом и чешће појаве повишене телесне температуре. Топломер тада постаје најтраженији мерни инструмент у свакој кући, али смо неретко у дилеми - да ли поузданије мери темературу онај класични или електронски? Оба служе сврси, кажу стручњаци и истичу да је битније како их користимо, односно да ли тачно следимо упутства.
Дигитални или класични топломер - који је бољи и прецизнији© Polina Tankilevitch/pexels.

Нормална телесна температура варира у распону од 36,6 до 37,2 степена и све преко тога индикује да се у организму дешавају промене, које могу бити узроковане вирусима, бактеријама и разним упалним процесима. Без обзира да ли користимо дигитални или класични топломер, треба имати у види да оба имају и предности и мане. 

Стручњаци истичу да су ови уређаји веома корисни и напомињу да су примећена извесна одступања у поновљеним мерењима код електронских уређаја. Зато је битно да имамо при руци квалитетан топломер, са исправним батеријама и да знамо правилно да га користимо. 

Класичан топломер - поуздан, али спорији

Стaклени или класични топломер који данас можемо да пазаримо у апотекама је пуњен галијумом уместо живом, како је некад било. Безбедан је за људе, а распон мерења је од 35 до 42 степена и мери темературу у року пет минута. Код одраслих се користи за мерење температура испод пазуха и под језиком, док код деце само испод руке.

Дигитални бржи, али се и брже квари

Са друге стране, дигитални топломер је далеко бржи и за око три минуте сазнајемо колика је темература. О томе обавештава звучни сигнал, па је све доста олакшано. Овакви модели мере темературу код одраслих испод пазуха, ректално и испод језика.

Постоје и бесконтактни електронски топломери који омогућавају неинвазивно мерење темературе и посебно се препоручују код беба и мале деце - они мере температуру знатно брже од 3 минута.

Генерално, проблем код електронских топломера настаје када батерије почну да се празне, и тада постоји могућност да резултати неће бити тачни. Самим тим се чешће кваре, а такође контакт са водом може да поквари механични систем уређаја.

Да бисмо добили тачан резултат морамо испоштовати минутажу

Најпрецизније мерење температуре се постиже у тачкама на телу где је телесна температура константна, дакле испод руке, под језиком и у ректуму. Правилно употреба подразумева да се прво прочита упутство и испоштује препоручена минутажа. Свака темература преко 37,2 степени која траје пар дана, подразумева одлазак код лекара, а изразито високе температуре захтевају хитнију реакцију.

Топломер са живом важио за најпрецизнији, али је повучен из употребе

До пре 12 година у нашој земљи су се најчешће користили тзв. живини топломери. Поред тога што су се користили у домаћинствима, велику примену су имали у лабараторијама и медицини. Важили су за веома прецизне, али због живе, токсичне материје, која је штетна за човека и животну околину, повучени су из употребе. Понуђене су безбедније алтернативе, као што су дигитални топломери или они са галијумом које данас користимо.

image