Магазин

Бруфен или парацетамол? Доктор објашњава када се пије који лек

У ситуацијама кад нас боли глава или имамо температуру, посежемо за бруфеном или парацетамолом. Многи сматрају да су ова два лека против болова скоро једно те исто, и често узму први који им се нађе под руком. Ипак, постоје разлике међу њима које их чине бољим избором у одређеним околностима - бруфен се користи код упала, а парацетамол код темературе, каже докторка Милица Комненић за РТ Балкан.
Бруфен или парацетамол? Доктор објашњава када се пије који лек© @ wirestock/freepik

У свачијој кућној апотеци се налазе парацетамол и бруфен. Те лекове против болова неретко користимо за обарање темературе. Лекари наглашавају да је бруфен јачи лек и има противупално дејство, али и да теже "пада" на желудац. Парацетамол се чешће препоручује и има мање нежељених ефеката.

"Бруфен може негативно да се одрази код особа код којих постоји слабост крвних судова и тад се јаве модрице које спонтано излазе. Такође, желудац га лошије толерише, па код пацијената који имају чир на овом органу, овај лек није ни мало безазлен. Он се користи код хроничних болова који могу да се реше за седам дана, као и код неких отока. Парацетамол је лек који се учесталије даје, јер је много безбеднији, каже докторка Милица Комненић за РТ Балкан.

Ипак, да бисмо решили недоумице, поставља се питање у којим онда ситуацијама је боље користити један, а у којим други медикамент?

Кад оборамо темературу - парацетамол

За зимски период се везују прехладе, вируси, па и грип. У ситуацијама када је неопходно да снизимо темературу и ублажимо тегобе, докторка саветује да узмемо парацетамол, јер је "по свом механизму делотворнији".

Код упала и болова у мишићима - бруфен

"Код постојеће упале у мишићима, препоручује се бруфен и то два пута дневно у року од недељу дана", каже докторка Комненић.

Главобоља - парацетамол

"Уколико вас боли глава, узмите одједном два парацетамола. Избор није "пао" на бруфен, јер он додатно спусти и притисак, а често су главобоље узроковане баш ниским притиском", рекла је докторка.

Труднице смеју да користе само и увек парацетамол, док се код особа које имају проблеме са јетром или бубрезима не препоручује ни једно ни друго.

Ипак парацетамол пре бруфена

Докторка истиче да често узмемо лек због савета који смо добили у апотеци или су на нас утицале разне промоције. Најбоље би било да се око свега косултујемо са лекаром, али ако самостално узимамо неки од ова два лека, савет је да то ипак буде парацетамол.

"Разговор са фармацеутом, као и разноразе рекламе, које гледамо утичу на то који ћемо лек пре да користимо. Оба ова лека су добар избор и не спадају у опасну катергорију. Моја препроука за самосталну употребу, без одласка код лекара је ипак парацетамол, јер је безбеднији и има далеко мање алергијских реакција.

Бруфен обавезно после јела

Парацетамол можемо да узмемо пре јела, за разлику од ибупрофена када је неопходно да обедујемо како не бисмо иритирали желудац. Пре сваке употребе треба да прочитамо упутство како бисмо избегли предозирање. Стручњаци напомињу да ова два лека можемо да користимо у току једног дана, али са временским размаком и у том случају, треба да се обратимо лекару како би нас најбоље посаветовао.

image