Магазин

Данас и сутра нас очекују снажне магнетске олује: Хронични болесници би требало да буду на опрезу

Током јучерашњег дана су на површини Сунца забележене чак две јаке експлозије, које су проузроковале снажне магнетске олује на Земљи. Како ће се ово одразити на све нас на Земљи и које су категорије најрањивије на овакве олује?
Данас и сутра нас очекују снажне магнетске олује: Хронични болесници би требало да буду на опрезу© Wikimedia Commons / NASA's Goddard Space Flight Center/S. Wiessinger

Научници руског Института примењене физике фиксирали су на површини Сунца чак две јаке експлозије, а као последица ових дешавања на Земљи су се јавиле магнетске олује. Њихов интензитет ће током данашњег и сутрашњег дана бити изузетно јак.

"У рентгенском дијапазону је уочено две експлозије: М3,4 која је трајала 28 минута и М9,8 која је трајала 34 минуте. Обе експлозије су испраћене зрачењем II спектралног типа и ерупцијом короналне масе, која садржи геоефентивну компоненту", објаснили су научници.

Шта нас очекује на Земљи?

Током данашњег дана, у каснијим поподневним и вечерњим часовима, до земље ће стићи она сунчева влакна која су се ослободила за време прве експлозије, а током сутрашњег дана и она ослобођена током друге. Са великом вероватноћом научници прогнозирају магнетску олују четвртог степена (Г4), која се класификује као веома јака.

За време трајање ове олује могући су проблеми са телекомуникацијама, системима за праћење, контролом напона, као и видљиве сметње у раду заштитних уређаја. Дакле, треба бити веома обазрив!

Метеоропате могу осетити погоршање здравственог стања

Магнетске олује могу утицати и на здравље и благостање људи, а посебно особа које имају проблема са метеоропатијом. У најризичнијим групама су пацијенти са кардио-васкуларним обољењима, код којих се могу јавити учестале и интензивне тахикардије и осцилације у крвном притиску.

Код свих осталих су могуће појаве несаница, честих и веома интензивних главобоља, осећаја необјашњиве анксиозности и слабости - другим речима, на последице магнетских буда нико није имун.

Будући да је немогуће предвидети на који начин ће оваква дешавања у свемиру и Земљиној атмофери утицати на сваког појединца, лекари упозоравају да би најбоље било предузети све могуће мере за избегавање ванредних ситуација и елиминисати узрочнике стреса из окружења.

Да ли да очекујемо и поларну светлост?

У појединим деловима света може се, као и током прошлих соларних олуја, јавити феномен поларне светлости. Нажалост, у овом тренутку појаву ауроре бореалис у Србији не можемо предвидети, али није искључено да се она може појавити. Предуслов да је приметимо би, свакако, било ведро небо, али метеоролози разведравање не најављују током дана и вечери.

image