Магазин

Због соларних олуја може доћи до "интернет апокалипсе", сигнал може нестати и на неколико месеци

Застрашујућа вест да бисмо ускоро могли у потпуности остати без интернета због све јачих и све чешћих соларних олуја никога није оставила равнодушним. Прогноза научника није нимало оптимистична - они страхују да бисмо без интернета могли остати на неколико недеља, па чак и месеци.
Због соларних олуја може доћи до "интернет апокалипсе", сигнал може нестати и на неколико месеци© Wikimedia Commons / NASA

У данашње време готово да не постоји особа која се макар неким делом не ослања на интернет, било да је у питању комуникација са пријатељима и породицом, посао или функционисање "смарт" система у кући. Сада су научници упозорили да је интернет конекција постала веома "рањива", имајући у виду све чешће и интензивније соларне олује и да би у будућности Земља могла остати без сигнала.

"Интернет апокалипса" је на помолу

Феномен соларних олуја је узрокован експлозивним испуштањем наелектрисаних честица са Сунца, а ефекти оваквих догађаја су у великој мери условљени струјањем соларних ветрова. Када се ове наелектрисане честице сударе са Земљиним магнетним пољем јављају се и геомагнетни поремећаји, који имају утицај на све што се налази на површини Земље.

Изузетак нису ни интернет каблови којима је испресецано океанско дно, а који су кључни за одржавање глобалног приступа интернету. Управо њихово оштећење и представља највећу стрепњу научника. Када би се ти каблови оштетили, последице би биле катастрофалних размера, а свет би остао без интернета на неколико недеља, па чак и месеци.

И раније је свет остајао без комуникација

Овакав сценарио није немогућ, нарочитио уколико имамо у виду да су се и раније, и то не тако давно, догађале сличне ситуације. Једна од највећих катастрофа овог типа се на Земљу "обрушила" 1859. године, када је соларна олуја за само 17 сати стигла до Земље и проузроковала потпуну парализу телеграфског система. Овај догађај је у историји остао забележен као Карингтонов догађај, а поред велике материјалне штете, живот је изгубило и неколико оператера на системима.

Мишљења су подељена

Као и увек када је прогнозирање оваквих и сличних догађаја у питању, мишљења научника су веома подељена и крајње опречна. И док једни, попут истраживача Питера Бекера сматрају да је овај сценарио сасвим реалан, штавише, врло вероватан, други су става да је овакво ширење панике беспотребно и штетно. Присталица оваквог става је и ИТ стручњак Сангита Абду Ђоти, која тврди да је интернет инфраструктура до те мере робусна, да је готово неуништива. Коме веровати, остаје да одлучимо сами.

image