Магазин

План Б: Преко 50 посто жена има "резервног" партнера за случај да веза са тренутним не успе

Више од 50 процената жена у озбиљним везама има "план Б", односно партнера којег држи у режиму приправности уколико јој тренутна веза не успе - закључак је студије која је недавно спроведена. Али, знате ли због чега и ко су "резервни" партнери?
План Б: Преко 50 посто жена има "резервног" партнера за случај да веза са тренутним не успе© Canva / Isai Hernandez

Ма колико своју тренутну везу или брачну заједницу сматрале озбиљном, више од половине жена у својој глави има још једног, такорећи заменског партнера, који ће "са клупе за резервне играче изаћи на терен" оног тренутка када дође до раскида. За месец дана, годину или деценију.

Због чега жене имају "план Б"

Постоји један, кључан разлог због кога жене, чак и оне у стабилним и дугим везама, бирају да имају тог једног, "заменског" партнера. У питању је особина која је својствена свима нама у мањој или већој мери - а то је страх од самоће. Међутим, то није једини разлог.

Студија је показала и да чак трећина девојака и жена одлази на састанке са другим мушкарцима како би уз потребну пажњу и покоји комплимент добиле и ручак или вечеру. Дакле, можда и није све у тим "заменским" партнерима, већ и у љубави према храни.

Ко су ти "резервни играчи"

Истраживање у коме је учествовало око хиљаду жена показало је да су "резервни играчи" најчешће дугогодишњи пријатељи жена - они који су им били раме за плакање у тешким тренуцима и који су их увек подржавали у свему. То су управо они мушкарци за које жене инсистирају да су они "само другари".

Бивши дечко или бивши муж су такође на списку "резервних играча", а заједно са њима и колеге са посла или момци из теретане. Међутим, све ово и није толико забрињавајуће колико чињеница да је велики проценат жена изјавио да је њихов "план Б" заправо близак пријатељ тренутног партнера.

Колика је вероватноћа да ће се жене окренути "плану Б"

Иако код великог броја жена постоји тај један мушкарац који је увек ту и са којим она у будућности, уколико дође до раскида, може упловити у љубавну везу, вероватноћа да се тако нешто деси није толико велика. Заправо, тек трећина жена би са својим "заменским партнером" ушла у неки озбиљнији однос.

Међутим, овај феномен итекако утиче на мушки пол и њихову перцепцију односа. Због сазнања на "тамо негде постоји мушкарац који чека да њих двоје раскину" код припадника јачег пола се могу јавити љубомора и осећај параноје, који свакако неће имати позитиван ефекат на везу. Осим тога, мушкарац се може и много мање трудити око своје партнерке, будући да му је у подсвести увек то да може лако бити замењен другим мушкарцем.

image