Магазин

Ове намирнице морате одмах појести истог дана када их скувате да бисте избегли тровање

Што се тиче намирница у амбалажама, не морамо да бринемо - прочитамо рок трајања и знамо до када се употребљавају. Са друге стране, храна коју смо скували може да се поквари само после једног или два дана, истичу струњаци. Зато млевено месо не смемо дуго да држимо у фрижидеру, а кувана јаја треба да конзумирамо одмах након припреме. У супротом, стварамо погодно тло за бактерије, а самим тим и за појаву тровања храном коју често прате повраћање и дијареја.
Ове намирнице морате одмах појести истог дана када их скувате да бисте избегли тровање© Rosalind Chang/unsplash

Чињеница је да већину куваних јела која смо припремили данас, можемо конзумирати и након пар дана, наравно, ако се спакују у херметичке посуде и чувају у фрижидеру, кажу стручњаци. Ипак, постоје намирнице за које не важи ово правило без обзира што су прошле кроз термичку обраду или су биле индустријски запаковане: "Једноставно, нека јела су више склона бактеријама и морамо да будемо опрезни", каже докторка Трејси Бригман.

Тровања храном се повезују са конзумирањем неисправних намирница, непридржавањем хигијенских мера приликом припреме хране, као и неадекватним чувањем припремљене хране. Догађа се да једемо храну која се покварила, а да то најчешће и не приметимо. У таквим случајевима, највероватније ћемо се заразити салмонелом, ешерихијом, листеријом или другим бактеријама због којих ћемо имати стомачне тегобе пропраћене дијарејом, повраћањем, боловима у мишићима и температуром.

Да бисмо избегли овакве ситуације, неопходно је да се обрати пажња на намирнице које могу да направе велику штету организму ако их не поједемо брзо након отварања или припреме.

Тврдо кувана јаја најбоље одмах јести

Љуска тврдо куваног јајета је заштитни слој који одбија бактерије. Када се она уклони, бактерије могу брзо да уђу у поре јаја и контаминирају га. Бројна истраживања сугеришу да листерија често "напада" тврдо кувана јаја без љуске изазивајућу инфекцију листериозу. Листерија може да опстане од 0 до 45 степена и размножава се на уобичајеним температурама у фрижидеру, што је чини посебно опасном.

Дијететичари предлажу да када скинемо љуску, јаје ставимо под млаз изразито хладне воде, јер храна која није охлађена на температури фрижидера, као и она која се преспоро хладила, изложена је већаном ризику од умножавања ове бактерије. Поред јаја, меки сир, паштете, димљена риба, нарезано месо и сухомеснати производи су веома подложи овом опасном микроорганизму.

Млевено месо мора да буде добро печено, у супротом може да буде жариште ешерихије коли

Без обзира да ли имамо намеру да правимо ручак са свињским, јунећим или мешаним млевеним месом, препорука је да га искористимо најкасније два дана од куповине. Неопходно је да га увек добро испечемо или динстамо, јер уколико није адекватно чувано и припремљено, поред салмонеле може бити жариште и ешерихије коли.

Диња - слатка, али и опасна

Можда изненађујуће, али на листи намирница које се брзо кваре налази се и диња. "Треба је јести чим је исечемо. Не смемо куповати претходно исечену или преполовљену дињу", саветује доктор Дарин Детвилер, а преноси Дејли мејл. Она може бити изложена патогенима из земље, а такође њена спољашња страна има мрежасту површину и микроби се лакше задржавају.

"Када смо је исекли, онда одмах и да је поједемо. Не треба је чувати у фрижидеру, јер може да буде контаминирана салмонелом или листеријом", наглашава доктор.

Пресна пилетина се чува најдуже два дана на ниским темературама

Ако смо купили пилетину и заборавили на њу на неколико дана, велике су шансе да је месо већ покварено. Уместо у тигањ, мора да иде у смеће. Сирова пилетина се може држати у фрижидеру максимално два дана, јер је живина је посебно склона салмонели.  

"Иако људи мисле да прање и испирање меса поможе да се отклоне неке бактерије, овај поступак заправо повећава ризик од контаминације судопера и радне површине", каже дијететичар Тоби Амидор.

Кувани пиринач најбоље не одлагати

Траје годинама када је одложен у кутији на полици, али ако је куван, пиринач смемо да чувамо само један дан у фрижидеру. Склон је бактерији Bacillus cereus, која изазива дијареју и повраћање.

image