Магазин

Греје и штити од прехлада: Како се прави кувано вино

Док напољу пада снег, нема ништа лепше него да се дружимо са пријатељима и опуштено ћаскамо уз чашу куваног вина. Овај ароматични напитак ће брзо да нас угреје, а постоје и бројне користи од њега - успорава старење и добар је за срце. Зато, живели у то име.
Греје и штити од прехлада: Како се прави кувано вино© Gaby Dyson/unsplash

Укус куваног вина је сладак због шећера који му се додаје, а често је зачињен каранфилићем, поморанџом, бибером, циметом. Традиционално се пије у зиму, посебно у време празника и често се точи на новогодишњим вашарима широм Европе. Обично се прави од црног, мада је могуће да се припреми и од дезертних вина. Ово топло и пријатно пиће има низ здравствених предности, али само ако се конзумира умерено. Такође, кувано вино садржи алкохол и намењен је само одраслима. 

Успорава старење

Кувано вино садржи ресвератрол, полифенолно једињење које помаже у успоравању процеса старења тела.

Има предности за срце

Омиљени зимски напитак обилује антиоксиданата који помажу кардиоваскуларном здрављу, закључак је истраживања објављеног у часопису Молекулус. Такође, ако у њега ставимо цимет или ђумбир, срце и крвни судови ће бити додатно захвални.

Побољшава памћење

Садржај ресвератрола у вину је такође користан за меморију. Доказано је да ово једињење штити од Алцхајмерове болести.

Штити од прехлада

Ризик од прехладе смањен за скоро 40 посто код учесника који су пили вино током годину дана, говори истраживање објављено на сајту Американ Џоурнал оф Епидемиолоџи. Овде је битно да се нагласи да су количине биле умерене, јер у супротном можемо да нарушимо имуни систем.

Мале количине добро делују на кости

Жене које су пиле око десет милиграма куваног вина имале су бољу минералну густину костију у поређењу са онима који га уопште нису пиле, или су га конзумирале у великим количинама, пише Хелт Шотс. 

Рецепт за кувано вино

Састојци:

  • пола литре црног вина
  • 125 милилитара воде
  • 2 кашике шећера (може и меда)
  • пола кашичице цимета
  • мало каранфилића, бибера, или ђумбира
  • кришка наранџе

Припрема:

Кувамо вино, воду, шећер и зачине. Када све ово проври, ставимо у шоље и украсимо са кришкама наранџе.

Где је настало кувано вино 

Кувано вино настало је у 2. веку, захваљујући Римљанима који су га грејали, како би "бранили" своја тела од хладне зиме. Њихова љубав према овом напитку се проширила широм Римског царства током наредних векова.

Такође, лако су га прихватили и остали Европљани, који су мешали загрејано вино са зачинима јер су веровали да ће то унапредити здравље и спречити разне болести, пише Вивино. Данас постоје разни рецепти, али база на води, вину и шећеру је скоро свугде иста. Разлике су у зачинима, а некад се додаје и вотка или рум како би укус алкохола био интензивнији. 

image