Магазин

Игра, васпитање, здравље: Како да тренирамо са децом

Родитељи и старатељи мале деце имају мноштво обавеза па скоро сваки дан делује као "трка с временом". Услед толико ствари на списку које се морају "решити", ретко се нађе време за себе, за тренинг, што је неопходно за физичко и ментално здравље. Ипак, ову активност не би требало запоставити, већ можемо да је уклопимо у процес васпитања и игре са децом.
Игра, васпитање, здравље: Како да тренирамо са децом© Freepik/freepik

Заједничко вежбање са децом (или са целом породицом) може имати неколико добробити. Пре свега, помаже нам да побољшамо сопствено здравље, које је врло драгоцено за родитеље који одгајају малишане. Затим, поједине студије су показале да су се деца чији су родитељи редовно вежбали чешће бавила физичким активностима у одраслом добу. На крају, заједнички тренинг је савршена прилика за ојачавање односа, јер представља квалитетно проведено време са децом.

Важно је будемо свесни да овакве серије вежби можда неће бити "савршене", као када бисмо их радили у самоћи или у теретани, али ипак и било која врста рутине је добар избор.

Вежбање у кући са дететом

Можда мислимо да, ако желимо да нашем детету не буде досадно, морамо да пронађемо одређене вежбе, забавну музику и сличне анимације да би нам се придружило. У неким случајевима је добро тражити "дечје" тренинге, али чак и наше класичне рутине могу бити интересантне за малишане, ако умемо тако да их представимо.

На пример, дете може да нам буде "помоћник", може да тренира заједно са нама или оба. Може да нам помогне да рашчистимо простор за вежбање, да нам додаје лагану опрему коју користимо... Затим, може да нам се придружи у истезању, лаганим вежбама снаге, а можемо да му направимо посебан програм који ће да ради док ми пратимо сопствени план тренинга.

Додељивање улога

Ако је детету досадно док ради вежбе, можемо да им доделимо улогу "тренера": да нам броји понављања, да нас подстиче, да нам подеси тајмере на телефону, да нам одбројава време за паузу... Било која улога у којој дете има одређени ауторитет и одговорност може да буде подстрек и да им помогне у развијању самопоуздања. У исто време, родитељ ће успети да обави неколико вежби.

Фитнес као игра

Постоји безброј начина да тренинг постане забавна активност. У зависности од личности детета, свака вежба може бити врста новог изазова. На пример, можемо да напишемо различите врсте вежби на папириће, које ћемо извлачити заједно са њим. Свако ко је извукао одређену вежбу ће морати одмах да је уради.

Други начин може бити укључивање цртаног филма или музике: На пример, ако се на екрану појави црвена боја, свако мора да уради неколико склекова или ако чујемо реч "љубав" у одређеној песми, морамо да урадимо неколико вежби за руке. Још једна врста игре може бити и образовног типа - када родитељ почне да ради одређену вежбу, дете треба да га копира, све док не научи како се вежба зове и за које мишиће је корисна.

На крају, постоје многе физичке активности које могу бити забавне, али и корисне за здравље родитеља и деце, као што су пливање, вожња бициклом, плес... 

image