Магазин

Млади људи упозоравају родитеље на опасности од коришћења дигиталних уређаја у васпитању деце

Знамо да је васпитавање деце уз мобилне телефоне и таблете тема коју бројни стручњаци обрађују већ годинама. Сада, људи у раним двадесетим годинама (они који још увек нису постали родитељи) деле своја мишљења о малишанима који имају приступ технологији и захтевају од будућих родитеља да добро размисле пре него што одлуче да умире своје дете уз помоћ онлајн садржаја, јер и сами сада осећају негативне последице "одрастања уз екран".
Млади људи упозоравају родитеље на опасности од коришћења дигиталних уређаја у васпитању деце© Freepik/freepik

Сваки дечији психолог може да потврди да не постоји много позитивних страна када мала деца (углавном до 13 година) имају приступ дигиталним уређајима. Ипак, давање малишанима да гледају свог омиљеног "Јутјубера", анимирани цртани, играју игрице или да "скролују" друштвеним мрежама је постала популарна метода за спречавање тантрума широм света, без обзира на културу и традиције васпитања у одређеној земљи.

У последњих годину дана о овој теми су почели да разговарају не само стручњаци, већ и млади људи на друштвеним мрежама. Иако већина њих још увек нису постали родитељи, они су одрасли "раме уз раме" са вртоглавим развојем технологије и интернета у протекле две деценије, тако да данашњим родитељима генерације алфа (деце која су рођена између 2010. и 2024. године) могу понудити јединствену перспективу.

Савет из другачијег угла

Многи корисници ТикТока су објавили своја искуства и мишљења о савременом односу између деце и технологије. Један инфлуенсер је поделио да не може да разуме зашто се бројни родитељи ослањају искључиво на дигиталне уређаје када им је дете немирно или када се налазе у јавности, као и да сматра да телефони и таблети не би требало да буду замена за комуникацију са децом. На крају, рекао је да жели да све будуће генерације родитеља обећају да се неће ослањати на технологију (барем не у толикој мери) када буду имали своју децу.

"Слажем се са овим мишљењем, гледам како екрани утичу на децу, неки од њих ускоро завршавају основну школу и још увек не могу правилно да читају и пишу," пише један корисник ТикТока.

"Мене породица некада грди када желим да се играм са својом млађом сестром, уместо да је само "оставим на миру" (да би наставила да буде тиха и игра се на таблету)", "Моји рођаци имају малу децу и не могу да пронађем начин да се играм с њима, не желе да цртају, да излазе напоље, да вежбају креативност, већ само желе да користе телефон...", додају други корисници.

"Видећеш када и ти постанеш родитељ"

Разумљиво је да се на наведене коментаре родитељи запитају зашто би требало да слушају младе људе (поготово ако немају децу), који не знају како је бити преморен и преоптерећен обавезама око малишана, тако да таблет или телефон некада представљају једино решење и спас. Ипак, млади људи осећају потребу да скрену пажњу на овај проблем, јер су се многи од њих развијали заједно са технологијом, што је оставило нежељене последице на њихов живот и детињство.

Пре око петнаест година, интернет још увек није био део свакодневног живота, а сигурна претрага и родитељски надзор нису постојали. Због тога, млади људи који су одрасли у овом периоду описују како је коришћење технологије без граница оставило траг на њих, поготово када су гледали садржај који није био примерен њиховим годинама. 

Насилни видео клипови, садржај за одрасле и дописивање са непознатима су неки од најчешћих примера који млади користе као упозорење, а неки су поделили да су приступ овој страни интернета имали чак и са седам или осам година, што је утицало на њихов развој и оставило менталне трагове које никада неће моћи да избришу. "Због тога, без обзира на то колико поверења имате у своје дете, родитељски надзор је неопходан. Овакав садржај може лако да дође до њих, уопште не морају сами да га траже" пишу корисници на ТикТоку.

Многи додају да су приметили да неограничено коришћење дигиталних уређаја може негативно утицати на дечију креативност, способност регулисања емоција, концентрацију или чак писменост. У појединим случајевима, не постоји ни једно друго решења за умиривање детета, осим ако му не дамо приступ дигиталном садржају.

Неки родитељи су преко друштвених мрежа одговорили на ове тврдње и упоредили су коришћење мобилних телефона и таблета са бојанкама или књигама, само у дигиталном формату. Сигурно је да се и у дигиталном свету може пронаћи садржај који "вежба" мозак малишана, али углавном су то клипови/игрице које су визуелно стимулативне и које не захтевају превише размишљања ни концентрације, што знатно може успорити ментални развој.

Нове генерације се слажу да је родитељство велики изазов и разумеју порив родитеља да детету не ускрати забаву нити да га издваја од друштва (поготово ако сви његови другари имају своје мобилне или таблете), али такође сматрају да се стилови васпитања морају прилагодити дигиталном времену. Подсећају да треба да постоји одређена граница, како не би дошло до нежељених последица на одрастање, које су они искусили и које желе да спрече за будуће генерације. 

image