Магазин

Да ли Деда Мраз постоји: Како помоћи детету да само дође до одговора а да не покваримо чаролију

Сваким даном, малишани све више и више откривају свет пред собом и зато, у периоду надолазећих празника, не би требало да се изненадимо ако нас питају "да ли Деда Мраз постоји" или "како успе да свима остави поклоне"? Уместо да им одговоримо, није лоше да питамо шта оно мисли о свему томе, јер ћемо га тако подстаћи да размишља, машта, а можда и само дође до одговора.
Да ли Деда Мраз постоји: Како помоћи детету да само дође до одговора а да не покваримо чаролију© @ kues1/freepik

Пред Новогодишће и Божићне празнике, годинама родитељи раде посао Деда Мраза или Божић Бате. Малишану помаже да састави списак жеља, купују поклоне, причају му приче како са Северног пола, дека у црвеном оделу и дуге беле браде, на санкама стиже у различите делове света. Ипак, око седме године (можда и раније) дете ће почети да сумња у све то, те не би требало да се изненадимо ако нас пита "да ли заиста Деда Мраз постоји".

Треба имати на уму да деца постављају оваква питања вероватно зато што већ знају истину или имају неку представу о свему томе. Такође, постоји могућност да траже од родитеља да то потврди.

Захваљујући правим питањима дете долази само до закључка

У ситуацијама када дете сумња о постојању Деда Мраза, родитељи могу да развију једну стратегију која ће му помоћи да само закључи, а при томе да се забави, машта, дружи се са њима.  Другим речима, на све његове недоумице, треба му упутити реченице као што су "зашто мислиш да он није стваран" или "да ли ти Деда Мраз баш значи" и пустити га да оно води разговор. 

Оваква комуникација га подстиче да размишља и смишља одговоре. Није искључено да ће захваљујући "игри питањима" само схватити. 

Можемо да будемо искрени, а да не покваримо чаролију

Када дете почне полако уочава да је прича око Деда Мраза велика бајка, тада би требало објаснити на суптилан начин да празници у бити негују великодушност, срдачност и доброту и да је то оно што је важно. Често деца нису спремна да напусте своју јаку веру у бајке, као и деку са Северног пола. Тада треба постепено разговарати са њима и нежно им предочити да њихове поклоне под јелком остављају мама и тата. 

Такође, истаћи им да је веома корисно да шире радост на браћу сестре, баке, деке, другаре. Ово је одличан тренутак да дете уочи шта заправо значи Нова година, Божић и колико је лепо проводити време са вољеним, уживати у породичним традицијама, као и учестовати у стварању празничне атмосфере.

  

image