Магазин

Хероји са шапицама: Више од 100 мачака-специјалаца је одговорно за ред и мир у Русији

У одредима службе за хитне интервенције Русије постоји посебна категорија запослених - они добијају плату "у храни", живе у службеним просторијама, а неки од њих имају и друштвене мреже. Упознајте Семјона, Бељаша, Бусинку и Толика - мачке које воде рачуна о безбедности становника Русије и учествују у херојским подвизима заједно са осталим колегама.
Хероји са шапицама: Више од 100 мачака-специјалаца је одговорно за ред и мир у Русији© РИА Новости / Наталья Горшкова

На шта прво помислите када вам неко спомене службу за хитне интервенције? Вероватно на ватрогасце, полицију или хитну помоћ који по позиву јуре кроз град како би помогли некоме ко се обрео у незавидној сиутуацији. У праву сте, али у Русији се за ову службу везују и неке лепе асоцијације.

Мачке - главне звезде службе за хитне интервенције у Русији

Главне звезде службе за хитне интервенције (МЧС) у Русији нису ни ватрогасци, ни полицајци, а ни лекари, већ мачке. Ови "крзнени специјалци", иако не спашавају жртве у правом смислу те речи, имају значајну улогу у одредима МЧС - они патролирају рекама заједно са колегама мотрећи на безбедност пловила, дежурају у диспечерским центрима, излазе по позиву на терен и помажу људима у ношењу са тешким ситуацијама.

Неретко, ови хероји са шапицама имају и своје налоге на друштвеним мрежама, на којима њихове колеге, прави специјалци, објављују занимљив и едукативан садржај. Корисницима су нарочито интересантне догодовштине из смена, али и животне приче и каријерни раст ових шармантних спасилаца.

Мачак Семјон - легендарни заставник који осталим мацама "прокрчио пут"

Легендарни мачак Семјон је био омиљени колега у ватрогасној јединици у граду Тјумен, а своју "каријеру" је започео сасвим случајно, обревши се пред вратима службе. Семјон се јако брзо уклопио у колектив и постао амајлија свим спасиоцима у својој јединици. Ватрогасци су по његовом понашању чак предвиђали и како ће тећи дан. Уколико би Семјон био миран, и смена би протекла без већих проблема, али ако би мачак на почетку дана бивао нервозан, спасиоци су се припремали за напет радни дан.

Нажалост, 2. маја је прес-служба саопштила трагичну вест: након дугогодишње каријере, Семјон је страдао у саобраћајној незгоди. Колектив је овај губитак веома тешко поднео, а мачак је на онај свет испраћен уз највише почасти, у службеној униформи. Наредне, 2024. године, у овом граду је планирано и отварање прака "Ватрогасаца и спасилаца", а једна од скулптура ће бити посвећена и Семјону.

Бељаш - скинут за дужности због гојазности

Средином ове године је у спасилачку службу града Вологда ушетао црни мачак по имену Бељаш, који је након неколико година живота на улици, коначно нашао и породицу и посао. Након свих неопходних прегледа, мачак је ступио на дужност и прикључио се специјалцима, а захваљујући пређашњем искуству на улици, био је посебно успешан у разарању гнезда агресивних галебова.

Међутим, каријера Бељаша је кренула низбрдо када се у јулу месецу он толико угојио да се заглавио између зида и радијатора. Након инцидента, забринуте колеге су брже боље крзненог колегу послале на боловање, како би скинуо вишак килограма који је постао претња његовом здрављу. За месец дана, Бељаш је "скинуо" скоро 2 килограма, након чега се вратио на дужност.

Бусинка и Тољик - у спасилачкој професији "од малих шапа"

У последњих неколико година, одреду "Семјоничи", који је своје име понео по првом крзненом специјалцу, мачку Семјону, се прикључило преко 100 четвороножних "колега". Међу последњима су и маца Бусинка и мачор Анатолиј, Тоља. Бусинка је главна хероина речне патроле и крузира градом на спасилачком броду "Надежда", док је Тољик у 89. ватрогасној бригади.

Маца Бусинка се на броду на коме и данас ради нашла као сасвим мала, а и дан данас нико од колега не зна како је тамо доспела. Међутим, њој се живот на броду толико допао, да је са задовољством прихватила и "пословну понуду" - у замену за играчке, кућицу и гребалицу за канџе, Бусинка води рачуна да се у просторијама брода не задржавају глодари.

И мачак Анатолиј, односно Тољик, како му колеге тепају, је у послу још од малена: за време једне интервенције на терену, он је уплашен потрчао ка спасиоцима и сакрио се у њиховим колима, а како нико није имао срца да га остави на ветру и хладноћи, одвели су га у станицу. Тамо се Тољик брзо одомаћио и постао део колектива, али му је омиљени колега дефинитивно мачак-лекар Олег, који живи у суседној згради хитне помоћи.

image