Магазин

Српска народна ношња из Пећи хит на друштвеним мрежама: Достојанствена као краљица, дивна као богиња

Традиционална српска ношња са подручја Косова и Метохије је ове недеље постала вирална на интернету, а корисници платформи као што су Икс, Инстаграм и Фејсбук данима остављају позитивне коментаре, додајући да их поједини детаљи чак подсећају на естетику других земаља. Ипак, овај комад је прецизан приказ традиционалне свечане гардероба, која се може видети и као део сталне поставке Етнографског музеја у Београду.
Српска народна ношња из Пећи хит на друштвеним мрежама: Достојанствена као краљица, дивна као богиња© Приватна архива

Упечатљива ношња долази из околине Пећи, са простора Косова и Метохије. Комбинације црвене и беле боје и различитих дезена сигурно западају за око, али оно што је највише привукло пажњу је специфично оглавље, за које су неки чак написали да подсећа на круне египатских фараона: "Египатска ношња!", пише један корисник на Фејсбуку. Ипак, овакав дизајн није дошао са других континената, већ је део српске историје и културе. 

Зубун (хаљина) приказан на фотографији је ношен за свечане прилике и представља свечану одећу. Ношење овог комада је била савршена прилика да се покажу вештине шивења и украшавања, за које је увек била издвојена посебна пажња. 

Украшавање зубуна је био поприлично тежак посао, који је захтевао много вештине и времена, јер није било лако радити на грубој, несавитљивој подлози. Извођење орнаментике према прецизном цртежу, у одговарајућим бојама је био прави изазов, који је свака девојка морала да савлада. У супротном, то би значило да није била вична да ради и усавршава ручни рад и не би могла да пронађе мужа.

У зависности од краја у коме су настале, коришћене су различите технике и материјали (перлице, шљокице, ресе), који су увек били укомбиновани и примерени годинама жене која га је носила. Већина одоре је израђена од вуне, док су кошуље углавном биле комбинација памука и лана.

Овај зубун је углавном био невестинска ношња. Након што се жена венча, ову ношњу би на свечане прилике (сабор, крштење, свадбе...) носила барем још годину дана или док не добије прво мушко дете. Становници села у овом периоду историје су живели у складу са природом (пољопровреда, сточарство ), па су се свечане прилике одржавале на одређе дане у години, тако да се одора морала прилагодити годишњем добу. 

"Прелепо и инспиративно", "Достојанствена као краљица, дивна као богиња...", пишу корисници Фејсбука.

Иако ношња припада "прошлом времену", њена лепота израде и детаља, али и историјски и кулутурни значај још увек очаравају јавност, што доказују позитивни коментари које корисници остављају на различитим објавама.

image
VV inauguration
banner