Магазин

Мамурлук: Доктор саветује како преживети дан након што смо претерали са алкохолом

Често претерамо са алкохолом током дочека Нове године или разних других прослава. Понесе нас атмосфера, музика, храна, а и ту је која чашица више. Тада обично заборавимо да се хидрирамо и колико год провод био незабораван, дан после је заправо ноћна мора - главобоља, мучнине и осећање да нам није ни до чега. За мамурлук лека нема, а једино што можемо тада да урадимо јесте да се хидрирамо водом и попијемо шумећу таблету магнезијума, саветује докторка Милица Комненић за РТ Балкан.
Мамурлук: Доктор саветује како преживети дан након што смо претерали са алкохолом© olia danilevich/pexels

Када увече претерамо са храном и пићем, онда напорни мамурлук многима обележи јутра. После вечере где нисмо били обазриви са вином или ракијом, дан нас сачека са болом у глави и мучнином. Иако лека за ово стање нема, не би било лоше да се одморимо и  појачамо унос течности - и то не било које течности, већ само воде, саветује докторка:

"Иделна ситуација би била да смо уз алкохол пили воду и јелу доста угљених хидрата. Ако то нисмо урадили, преостаје нам да мамурлук лечимо тако што ћемо пити воду. Такође, препоручљиво је да узмемо шумећу таблету магнезијума, јер у оваквим ситуацијама смањује премор мишића", каже докторка.

Расол, жуманце, компот од кајсије не помажу код мамурлука

Често чујемо да код мамурлука помажу пржена јаја, компот од кајсије, банане, па чак и конзервирана риба. У Србији, многи се куну да расол, односно слана вода из киселог купуса, отклања мамурлук. Ипак, докторка одмахује главом и каже да за овакве тврдње не постоје научни докази:

"Круже приче да ова или она храна помаже код мамурлука. Сваки народ има своје препоруке за исхрану у тим ситуација - код нас је расол, у Мексику кажу да су то кајсије. Ипак, нема потврде студијама да то помаже, већ све ово има заправо плацебо ефекат и ја то не бих потценила", наглашава докторка.

Кафа и бруфен само погоршавају ситуацију

Превише алкохола доводи и до ширења крвних судова и тиме узрокује главобољу. Неравнотежа електролита и дехидрација доприносе да нам "глава пуца". Тај несношљив бол се не лечи шољом кафе, кафетином или бруфеном. Заправо они само могу да погоршају стање - кафа зато што је јак диуретик, а таблета бруфена може да "нагризе" желудац:

"Ситуација са бруфеном или кафетином погоршава стање. Алкохол надражи слузокожу желудца и онда ем што може да нас боли стомак, ем бол у глава неће престати. Такође, никако не би требало пити кафу, јер је она диуретик, што значи да ће додатно појачати главобољу", наглашава докторка.

image