Магазин

Како је љубичаста боја добила краљевски статус

У давна времена би, свако ко је носио љубичасту боју а није био припадник царске породице, морао бити ухапшен, а за производњу ове боје било је потребно и до двеста педест хиљада пужева! Један грам љубичасте боје вредео је као грам злата. Зашто је мешавина плаве и црвене боје постала једна од највећих аристократских симбола у историји човечанства?
Како је љубичаста боја добила краљевски статусGetty © WPA Pool

Као и многи други производи у историји, тесктилне боје које је било најтеже добити су временом постале "краљевске". Неке од њих су ултрамарин плава, која се у средњем веку поредила са златом. Данас, најпознатија краљевска боја је љубичаста.

Вековима уназад, текстилна индустрија се развијала заједно с временом и одећа је одувек била један од највећих показатеља друштвеног статуса. Љубичаста боја је била резервисана за аристоркатију још од доба Римског царства. Поједини извори тврде да је њен значај био толики да би свако ко је носи, а да није сам цар, морао бити ухапшен.

Неки од најстаријих извора о присуству љубичасте датира из доба персијског царства: Кир Велики, оснивач Првог персијског царства, често је носио љубичасти плашт, као симбол свог положаја и угледа. Цркве широм света су тражиле плаве и љубичасте нијансе за приказе Богородице.

У прошлости се већина боја за текстил добијала од пигмената из земље и биљака. Процес добијања љубичасте је био изузетно компликован и скуп. У древном феничанском граду Тиру (у данашењем Лебанону), производила се "Тирска љубичаста", која се добијала од одређене врсте морског пужа (квргави волак).

Отворила би им се љуска, а слуз која се налазила у унутрашњости која је морала бити остављена на сунцу на одређено време, како би попримила богат љубичасти тон, који се касније користио за фарбање материјала. Било је потребно чак двеста педесет хиљада пужева да би се добило само тридесет милилитара боје. Тежина једног грама боје је имала исту вредност као и грам злата.

Деценијама касније се почела производити синтетичка боја за текстил, крајем деветнаестог века, а занимљиво је да је управо љубичаста она која је прва постала популарна и примењена на светском тржишту. Ипак, иако је данас свима доступна, није изгубила свој првобитни, аристократски статус. На пример, краљица Елизабета I је током владавине имала строго правило: нико није смео да носи ову боју, осим чланова краљевске породице.

Због тога се данас љубичаста и дан данас може видети на краљевским крунама и огртачима. У међувремену је боја добила још неколико значења – може представљати спиритуалност, унутрашњи мир и сл. Ипак, још увек остаје најпознатија као симбол аристократије и узвишеног статуса.

image