Магазин

Велика играчка и место за скривање: Зашто мачке обожавају новогодишње јелке

Власницима мачака је добро познато да своју новогодишњу јелку сваке године морају да штите од њих - чак и када је маца углавном мирна и умиљата, нови призор у кући, то јест велика, блистава јелка са које висе орнаменти, може да буде окидач за непредвидиво понашање. Зашто мачке обожавају новогодишње јелке, како можемо да их умиримо када је виде и да ли јелка чак може бити опасна по њих?
Велика играчка и место за скривање: Зашто мачке обожавају новогодишње јелке© Unsplash/Andréas BRUN

Да ли је могуће да уживамо у новогодишњим украсима, а да не морамо да бринемо да ли ће наша мачка да их уништи или обори? Срећом, могуће је, али прво морамо да разумемо зашто наш крзнени пријатељ толико воли новогодишњу јелку:

Нови предмет у кући

С обзиром да се јелка "појављује" само у одређеном делу године и "нестаје" у року од неколико недеља, мачке немају довољно времена да се навикну на њу па ће им увек представљати новитет. Пошто су по природи радознала бића, велика је вероватноћа да ће сваке године да се упуте у пажљиво посматрање и истраживање, па неће моћи да одоле својим инстиктима и потребом за "детаљном инспекцијом".

Различите стимулације

Пре свега, новогодишња јелка је пуна визуелних стимулација, као што су њен облик, величина, орнаменти, украсне траке, светла... Комбинација ових облика и боја може да буде веома занимљива за мачке и инстиктивно ће се желети да изблиза погледају сваки детаљ.

Затим, текстуре орнамената, различити материјали од којих су направљени и звукови које праве (шушкање трака и грана, звукови куглица, звона) могу да им привуку пажњу и додатно пробуде радозналост. Многе играчке за мачке висе са конца или имају звонца/куглице које праве звукове, тако ће и јелка да им делује као једна велика, шарена, сјајна "играчка".

У неким случајевима, мачке ће да привуче и мирис јелке, поготово ако је у питању право дрво или ако су украси направљени од сушеног воћа, цимета, комада дрвета и других природних материјала.

Инстинкти и место за скривање

Као и код сваке животиње, одређени стимуланси и призори могу да активирају природне инстинкте мачака. Ако куглице и друге декорације подсећају на плен који се "крије" међу гранама дрвета, мачка ће да скочи на њих и да се "заплете" у јелку. На крају, густе гране, поготово оне које су високе, су сјајно место за одмор, али и помно посматрање околине из другачије перспективе. На крају, кутије за поклоне и новогодишње чарапе које се налазе поред или испод јелке су добра места за скривање.

Како да "заштитимо" дрво од мачке

У току игре, мачке често могу да оштете јелку, скину украсе са ње или је чак оборе, али постоји неколико начина да се побринемо да наше дрво "преживи" празнике. Прва опција може бити систем награђивања: Ако је мачка мирна у близини дрвета, можемо да је похвалимо или да јој дамо посластицу, тако да везује добро понашање поред јелке са позитивним резултатом.

Ипак, ако је превише узбуђена и не може да се умири, онда не би требало да је остављамо саму у просторији са јелком, већ да је мирно раздвојимо од ње. Временом, маца може да се навикне на јелку и жеља за пењањем ће да попусти. Ако ни ова метода није успешна, онда је најбоље да јелку поставимо у соби у коју мачка неће да улази.

Опрез пре свега

Сигурно је да се свако "истопи" када види нашу мачку умотану у сјајне украсе, али стручњаци упозоравају да јелка може донети одређене опасности. Било да је вештачко или право, морамо да пазимо да са дрвета не падају иглице, које могу да повреде мачку или које може случајно да прогута и тако блокира грло/дигестивни тракт.

Затим, све врсте трака и орнамената у којима мачка може да се "запетља" представљају ризик од дављења, тако да је најбоље да се добро привежу уз гране (или да их поптуно избегнемо). Такође, светиљке су сигурно један чаробан празнични детаљ, али ако их маца гризе, може доћи и до струјног удара. Затим, орнаменти који су направљени од стакла не би требало да се користе, да не би пукли и повредили мачку. На крају, куглице и украси не би требало да буду исувише ситни, како их не би прогутала.

Да бисмо били сигурни да наша јелка не може да представља опасност, препоручљиво је да:

  • Орнаменти буду гушће постављени при врху јелке
  • Да избегавамо тракице или да их веома чврсто вежемо за гране
  • Да користимо мирисе који су одбојни за мачке (цитрус), како се не би приближавале јелци
  • Да дрво одвојимо од подлога које мачка може искористити као потпору када жели да се попне на њега
  • Без обзира на тежину и величину, добро је да дрво причврстимо за тло или привежемо уза зид, да не би пало чак и када маца често скаче по њему
image