Магазин

Власници мачака или паса: Ко је срећнији

Да ли више волите мачке или псе? Пас је "човеков најбољи пријатељ", али мачке су такође љубимци које милиони људи широм света обожавају. Постоји ли разлика између среће и здравља између власника паса и мачака и како можемо одредити који је љубимац за нас?
Власници мачака или паса: Ко је срећнији© Pexels/Helena Jankovičová Kováčová

Многи верују да кућни љубимац, без обзира на врсту животиње, може бити сјајан пријатељ, обавеза, али и члан породице којег можемо дубоко да заволимо. Најпопуларнијеи кућни љубимци на свету су пси и мачке, а ове животиње су већ деценијама главна тема многих дебата: Да ли су пси вернији? Да ли су мачке заиста толико независне? Да ли су пси искључиво за екстровертне, а мачке за интровертне људе? На крају, да ли један од ова два љубимца може имати позитивнији утицај на наше здравље?

Није могуће прецизно одговорити на ова питања, али недавна студија објављена у журналу "Фронтијерс (Frontiers)" је показала да живот са псом може имати више позитивних ефеката на човеково здравље, него живот са мачком.  

Физичка активност и друштвени живот

Једна од највећих разлика између паса и мачака је потреба за шетњом. Пса морамо неколико пута дневно да изведемо напоље, док мачка може бити у кући/стану целог дана или чак сама отићи у шетњу и вратити нам се када поново буде "расположена". Када шетамо пса, принуђени смо да изађемо напоље, протегнемо ноге и повремено ћаскамо са другим људима који шетају своје псе или са пролазницима који желе да упознају и помазе нашег љубимца. Са њима чак можемо отићи на трчање, јер су пси увек спремни на авантуру.

Осим кретања, позитивни разговори са другим љубитељима паса могу позитивно утицати на наше расположење. Излазак из куће, шетња и интеракција са људима су активности које знатно могу побољшати ментално и физичко здравље. 

Мачке ипак више воле да проводе време у кући и ретко је потребно да их водимо напоље, тако да нам оне нису од велике помоћи када желимо да се бавимо физичким активностима или када нам је потребна социјализација. 

Разлика између самопоуздања код мушкараца и жена који имају псе/мачке

Друга анкета објављена на журналу "Фронтијерс" је показала да су мушкарци који имају псе наводно срећнији од мушкараца који уопште немају кућног љубимца. Поред тога, одговори жена на анкету су показали да жене које имају мачке углавном имају нижи ниво самопоуздања, него жене које имају псе. 

Могуће је да људи који имају псе могу бити самоуверени, јер су често изложени социјалним ситуацијама и временом су научили да "тренирају" есктровертност, која им је помогла у развијању самопоуздања. Поред тога, за жене које поседују мачке се често везује стереотип о "усамљеним женама које немају партнера, већ само живе са мачкама", што може негативно утицати на слику које власнице мачака имају о себи.

Особине личности власника мачака и паса

Једна студија је показала да су власници паса већином екстровернији, "пријатнији" и мање неуторични од власника мачака. Ипак, није могуће потврдити да ли пси усрећују људе на овај начин или је само случајност да управо овакав тип људи ћешће удомљава псе. Ипак, може се претпоставити да интровертни људи чешће удомљавају мачке, јер не морају често излазити напоље и разговарати с другима. 

Како да одаберем љубимца за себе

Неколико студија и стереотипа никако не би требало да утиче на нашу одлуку о удомљавању љубимца. Ако смо екстровертна особа која воли да излази, онда пас може бити савршен пријатељ, док нам мачка може помоћи да успоримо и научимо да уживамо у тихим тренуцима у дому. Супротно томе, ако смо више интровертни, пас нас може "извући" из куће и помоћи нам да развијемо храброст, а мачка нам може одговарати, јер се њене потребе за остајањем у кући и одмарањем подударају са нашим. Најважније је да свог љубимца волимо и да се побринемо да има што лепши живот уз нас.

image