Магазин

Кафа "из епрувете": Фински научници успели да направе популарни напитак у лабораторијским условима

Да би се направила шољица нашег омиљеног окрепљујућег напитка до сада је било неопходно да се негде на плантажама у Бразилу, Етиопији или некој другој земљи убере кафа, а затим њено зрневље и испржи, самеље и допреми упаковано и спремно за кување. Сада су фински научници успели да произведу овај напитак без иједног зрна кафе у посебним лабораторијским условима. Укус напитка има око 80 посто сличности са обичном кафом.
Кафа "из епрувете": Фински научници успели да направе популарни напитак у лабораторијским условима© Canva / bongkarn thanyakij

Кафа је један од најпопуларнијих напитака на свету, а њен мирис који се шири кухињом раном зором не може се упоредити ни са чим. Традиционално, да би се нашла у нашој шољици, кафа мора да прође одређени пут: негде на плантажи у Бразилу, Етиопији или некој другој земљи њена зрнца марљиво убирају, сотрирају, а затим и прже локални становници, након чега се она мељу и пакују у већ готове кесице. Прекоокеанским бродовима кафа стиже до Европе и потом разним путевима и до наших продавница и локалних кафетерија, а све да бисмо ујутру пред посао могли да се окрепимо и разбудимо што пре.

Али, процес производње кафе би ускоро могао бити потпуно другачији, а све захваљујући финским научницима који су успели да напитак произведу без иједног јединог зрна. Каква је то кафа "из епрувете" и да ли она и засита може стати на црту напитку који сви толико волимо и на који смо навикли?

Кафа без зрна има 80 посто сличности са обичном кафом

Да би се направила оваква кафа без зрна, фински научници са истраживачког института ВТТ су користили најнапредније технологије, а уместо пржења зрна, у процесу припреме су се ласерским зрацима пржиле ћелије дрвета кафе. Руководилац пројекта, Хаико Ришер, који је овом истраживањеу посветио чак неколико година, је по питању свог открића веома оптимистичан.

На самом почетку, напитак направљен лабораторијским путем се није могао поредити са правом кафом, али је последња итерација донела много већи успех. Сада напитак има чак 80 процената сличности са кафом која се припрема на традиционалан начин, барем када је укус у питању.

Од добијања свих дозвола кафу без зрна дели још 4 године

Научници који су учествовали у овом истраживању тврде да би ово откриће могло донети револуцију у индустрији кафе, а још од самог почетка експеримента у њима тиња нада да ће успети да уграбе и пажњу произвођача и дистрибутера кафе. Осим тога, очекују да би оваква кафа могла да у потпуности промени свест и доживљавање напитка од стране корисника.

Ипак, да би се оваква кафа појавила на тржишту, мора проћи још најмање четири године. Управо толико би финској лабораторији било потребно времена да исходује све неопходне дозволе и сертификате у области прехрамбене индустрије. Са своје стране, они су готово сасвим сигурни да ће у томе и успети, а на нама је да се још мало стрпимо како бисмо пробали кафу која је направљена "у епрувети".

image