Магазин

Вејп са канабисом се продаје и промовише на ТикTок-у као слаткиш

Вејп (електронске цигарете) са канабисом продају се и промовишу као слаткиш на платформи ТикТок, што је у Великој Британији изазвало забринутост јер продавци циљају децу.
Вејп са канабисом се продаје и промовише на ТикTок-у као слаткиш© freepik/freepik

Док истраживачи нарко-тржишта упозоравају да се све више деце хоспитализује због илегалног вејпинга, вејпови са уљима канабиса се слободно рекламирају преко ТикТока, преноси лондонски дневник Тајмс.

Налози на платформи ТикТок, на којој је четвртина корисника млађа од 18 година, промовише се синтетички канабис и тетрахидроканабинол (ТХЦ) уље, психоактивни састојак канабиса, који се додаје течности за вејпинг.

Ови производи, који су мешавина домаћих уља и оних купљених у Америци, где је у неким државама канабис легализован, често се пакују на начин који је дизајниран да привуче децу.

Један он-лајн продавац је у понуду уврстио паковања украшена ликовима из цртаних филмова Футурама и Симпсонови и брендовима познатих слаткиша, док је други продавац вејпова са канабисом који има више од 3.000 пратилаца на ТикТок-у, продавао је бочице од 10 милилитара ТХЦ-а за само три фунте и слао их специјалним сервисом британске Краљевске поште.

ТикТок налози продаваца вејпа функционишу као он-лајн излог, а они који желе да купе производ упућују се на платформу Телеграм, безбедну апликацију за размену порука преко које могу да наруче вејп са канабисом.

У протеклој години, локалне власти широм Велике Британије, укључујући оне у Есексу, Хемпширу и Мидлсброу, издале су упозорења због све већег броја деце која су губила свест и колабирала након коришћења уља од канабиса.

image