Свет

СЗО: Забраните вејпове, потребне хитне мере сличне онима за дуван

СЗО упозорава да се вејпови производе од супстанци међу којима су и оне за које се зна да су канцерогене
СЗО: Забраните вејпове, потребне хитне мере сличне онима за дуванGetty © Christopher Furlong

Светска здравствена организација (СЗО) је објавила да су е-цигарете  штетне по здравље и позвала владе да их третирају слично дувану и забране све укусе, те истакла да су потребне "хитне мере" за њихову контролу. 

Како се наводи, електронске цигарете и вејпови могу да изазову зависност од никотина, посебно код деце и младих а нема довољно доказа да су помогли пушачима да престану да пуше, преноси Ројтерс.

"Деца се регрутују у раном узрасту да би користили е-цигарете али тако се могу навући на никотин", рекао је генерални директор СЗО Тедрос Гебрејсус и позвао државе да имплементирају строге мере.

Иако гиганти дуванске индустрије тврде да су вејпови здравији од цигарета, ипак, СЗО упозорава да се вејпови производе, између осталих и од супстанци, за које се зна да изазивају рак и штете развоју мозга код младих људи.

СЗО је позвала на промене, укључујући забрану свих арома средства, као и да се мере контроле које важе за дуван примене и на вејпове, што укључује високе порезе и забране употребе на јавним местима.

Иако, СЗО нема овлашћења над националним прописима, и само може да пружи смернице њене препоруке се често усвајају добровољно.

СЗО и неке друге антидуванске организације залажу се за строжије прописе о новим никотинским производима, узевши за циљ алтернативе на којима неки цигаретни гиганти, попут "Филип Морис Интернешнл" и "Бритиш Американ Тобако", заснивају своје будуће стратегије, услед све строжих правила и пада стопе пушења.

image