Магазин

У новој години са штетном навиком мање: Шетња вам може помоћи да оставите цигарете

У новој години би свако од нас требало да настоји да буде макар мало бољи него претходне. Један од најбољих начина за то јесте остављање лоших навика као што је пушење. Уочи Нове године, научници су дошли до занимљивог закључка, а то је да шетња умногоме помаже да оставите цигарете.
У новој години са штетном навиком мање: Шетња вам може помоћи да оставите цигарете© Canva / Sezeryadigar

"Нова година - нови ја" - реченица је коју смо сви макар једном у животу изговорили и то баш у овом периоду. Улазак у нову годину са собом обично доноси велике и важне одлуке, међу којима је неретко и одрицање од лоших навика које годинама имамо. Пушење је једна од најчешћих.

Случајно или не, научници са универзитета у Инсбруку у Аустралији су баш сада дошли до занимљивог открића, а то је да шетња, односно брзо ходање на свежем ваздуху смањује жељу за конзумацијом дуванских производа. Резултати овог истраживања објављени су и научном магазину Сајкофармаколоџи.

Шетња на отвореном, у затвореном или седење на каучу

У истраживањима које су спроводили аустралијски научници учествовало је 16 пушача, сви старији од 18 година. Предуслов за учешће било је да су добровољци активни пушачи који цигарете конзумирају најмање две године и који дневно попуше минимум 10 цигарета.

Испитаници су учествовали у три различите етапе истраживања. У првој фази су имали задатак да 10 минута дневно шетају брзим ходом на свежем ваздуху, у другој - да имају 10 минута шетње на траци, али у затвореном простору, а у трећој - да не раде ништа већ тих 10 минута једноставно преседе на каучу.

Пре, за време и након сваке етапе испитаници су попуњавали упитник са питањима колико је интензивна њихова жеља да запале цигарету, да ли имају апстиненциону кризу и колико су расположени у датом тренутку. Резултати су затим анализирани и упоређивани са специјалном скалом за мерење расположења и физичких симптома.

Три етапе истраживања - три различита резултата

Основни елементи те скале су расположење, раздражљивост, анксиозност, потешкоће у концентрацији, осећај глади, као и жења за пушењем. Резултати су показали да су брзи ход на отвореном, али и у затвореном простору, значајно утицали на снижавање жеље за пушењем. Седење на каучу није имало никаквог ефекта.

Међутим, занимљиво је и да је након само 10 минута жеља да се запали цигарета имак почела да расте након ходања на траци у затвореном простору. Након шетње на отвореном је овај порив био знатно нижи, односно - код испитаника је дуже време одсуствовала жеља за паљењем цигарете.

image