Магазин

Конзумирање дуванских прозивода није штетно само по здравље, већ и по наш емотивни живот

Иако је аспект емотивног и друштвеног живота често у другом плану када се сагледавају штетне последице конзумације цигарета и других дуванских производа, утицај ове штетне навике на наше односе са другим људима није занемарљив.
Конзумирање дуванских прозивода није штетно само по здравље, већ и по наш емотивни живот© Canva / StudioPeace

Пушење је веома штетна навика по здравље, а ипак, пушачи ретко када о њој размишљају кроз призму утицаја на друге људе. Нарочито је незгодно када су у емотивном односу две супротности: окорели љубитељ цигарета и непушач - тада ова навика утиче и на партнерски однос.

Пушачи се увек осећају на дувански дим

Непушачи су нарочито осетљиви на мирис дуванског дима, а посебно када он долази од њихових партнера. Тај мирис је веома тешко и прикрити, а борба са непријатним задахом је попут борбе са ветрењачама - не помажу ни жваке и бомбоне са укусом ментола. У љутој борби не помажу ни влажне марамице којима се пребришу руке након држања цигарете, а ни парфеми - мирис остаје ту шта год пушачи покушавали да ураде. Све ово може отежати у угрозити блискост и интимност између партнера, узрокујући на крају емоционално дистанцирање.

Брига о здрављу партенра који пуши

Брига за здравље партнера такође може бити извор конфликта. Непушач се може забринути за здравље пушача, што може створити напетост у вези. Овакве бриге могу довести до неспоразума и конфликата, посебно ако пушач не показује интерес за смањење или престанак пушења.

Дувански дим се "увуче" и у гардеробу и намештај

Непријатан задах и мирис дуванског дима на прстима и коси нису једини проблем - непушачима једнако смета и када се, након боравка у задимљеној просторији, њихова гардероба осећа на дувански дим. Нарочито проблематичан може бити заједнички живот пушача и непушача, премда се мирис дувана онда "увлачи" не само у гардеробу, већ и у намештај и завесе. Мирис дувана се никада не може у потпуности изветрити из животног простора, те то може бити још један камен спотицања и предмет расправа двоје партнера.

Излагање дуванском диму је штетно по здравље

Научно је доказано да дувански дим штети како самим пушачима, тако и људима који се налазе у њиховом окружењу. Пушење може изазвати низ здравствених тегоба: рак језика, усне дупље и плућа нису једино што треба да брине пушаче. Као последица ове навике слаби и имуни систем, чиме се повећава ризик од развоја респираторних и других инфекција. Међутим, последице по здравље се могу јавити не само код пушача, већ и код "пасивних пушача", односно особа које удишу дувански дим - они се налазе у једнаком ризику од развоја малигних, респираторних и кардио-васкуларних обољења ни криви ни дужни, само зато што њихов партнер конзумира цигарете.

image