Магазин

Чак и разгледање фотографија са псима има позитиван ефекат на ментално здравље

Често ухватите себе да гледате фотографије и видео снимке паса на интернету? Веровали или не, то уопште није губљење времена! Научници су доказали да куце имају веома позитивно дејство на ментално здравље човека, а да гледање фотографија и видеo-снимака може бити сасвим прихватљива замена за провођење времена и мажење са њима.
Чак и разгледање фотографија са псима има позитиван ефекат на ментално здравље© Canva / Damedeeso

О многобројним ефектима паса на човека написано је толико тога: они су наши најбољи и највернији пријатељи и чланови породице, увек ту да нам поправе расположење када се не осећамо баш најбоље, па и да својим несташлуцима насмеју до суза. Сада су амерички психолози установили да чак и разгледање фотографија са овим љупким крзненим љубимцима може позитивно утицати на ментално здравље и продуктивност човека, а њихову студију је објавио научни магазин Сајколоџи Тудеј.

Занимљив експеримент: Објаве Доналда Трампа или фотографије паса

Да провођење времена и мажење са љубинцима има позитиван учинак на наше расположење научници су доказали још давних дана, међутим, оно што је новина је да су слични ефекти примећени и након пуког разгледања њихових фотографија. Овај закључак је потврђен и занимљивим екпериментом у коме је учествовало 1880 људи.

Сваки учесник је прво попунио информативни упитник, како би психолози могли да установе "полазну тачку" - резултати су показивали степен среће, осећаја сигурности, мира, задовољства, контроле над ситуацијом и осећаја захвалности. Затим је сваком од 1880 добровољаца дато 5 минута на активност по избору.

Учесници су могли да бирају између три активности: читање забавних и шаљивих објава на друштвеним мрежама, разгледање фотографија са симпатичним куцама или читање објава Доналда Трампа на Икс платформи. Затим су добровољцима поново подељени упитници, како би се утврдиле промене.

Утицај паса на ментално здравље је неоспоран, чак иако их само гледамо

Резултати су показали да су испитаници који су разгледали фотографије паса били далеко расположенији од других испитаника: они су били веселији и безбрижнији, а показали су и виши ниво продуктивности у каснијим активностима. Одмах иза њих нашли су се добровољци који су читали занимљиве и шаљиве објаве на друштвеним мрежама.

Садржај који је делио бивши председник САД, Доналд Трамп, се испитаницима најмање допао, а установљен је и негативан утицај на њихово расположење - они су постали мрзовољнији и мање орни за рад. Штавише, исти ефекат је уочен и код његових присталица, и код оних који не подржавају његову политику.

image