Магазин

Студија: Роботски пас може да смањи ниво стреса, као да је прави

Знамо да крзнени пријатељи попут мачке и пса могу да нас усреће и побољшају квалитет живота, али да ли сте знали да сличан ефекат можете добити и ако имате роботског кућног љубимца? Њега не морате да купате, храните и водите у шетњу, али ће вам дружење са њим свакако помоћи да ублажите нивое стреса, открили су истраживачи у Јапану.
Студија: Роботски пас може да смањи ниво стреса, као да је прави© Canva/Анђела Ћосо

Може ли дигитални љубимац да нас чини срећним? Најновија студија из Јапана каже - да. У експерименту су учествовали људи који су око два месеца живели са роботским псом, а резултати који су показали како је утицао нa ментално здравље свог "власника" су били неочекивани.

Робот је био отприлике величине пингвина и генерисао је топлоту као право живо биће, могао је да одржава контакт очима и испуштао је звуке "сличне фокама", преноси портал "Јунилед тек (UniladTech)". Помоћу камере, робот је пратио покрете руке човека и тако од њега тражио загрљај. Ако му се дотакне нос, постане узбуђен и расположен за игру, а када му се помази стомак, робот "уздахне", затвори очи и опусти се, као прави пас.

"Роботски пас може да има сличне терапеутске ефекте као и праве животиње," закључили су истраживачи са Ђићи медицинског универзитета. Након анализе учесника, утврдили су да су нивои окситоцина (анти-стрес хормон, такође назван и хормоном љубави) били већи за 2.2 пута код оних који су живели са роботом. 

Поред тога, хормон кортизол (хормон стреса) је био израженији код оних који нису имали роботског љубимца. Интересантно је да су се нивои стреса умањили и код учесника који би провели само око 15 минута са дигиталним псом.

Истраживачи су закључили да су резултати слични онима као код студија у коме су људи проводили време са правим животињама, јер су роботи направљени тако да својим понашањем и реакцијама опуштају и усрећују власника. 

Сигурно је да је удомљавање правих животиња увек добар избор како за нас као и за њих, али аутори студије верују да дигитално решење може бити одговор у посебним ситуацијама. На пример, ако је неко алергичан на длаку или чак ако појединац болује од депресије или алкохолизма, што потенцијално може довести праву животињу у опасност, тако да је добро да се разматрају технолошке алтернативе у будућности. 

image
VV inauguration
banner