Магазин

Зашто животиње не треба поклањати за празнике: Пси и мачке нису добар новогодишњи поклон

Предстојећи празници делују као савршена прилика да коначно испунимо жељу детету и купимо кућног љубимца, те многи родитељи поклоне штене или маче. Врло брзо схвате да они нису слатка новогодишња "играчка", већ живо биће у које је потребно уложити време, енергију и новац, па често ове животиње заврше на улици - напуштене. Из организације Animal Rescue Serbia (ARS) Александар Гаврић за РТ Балкан објашњава зашто би требало добро да размислимо пре него што детету испод јелке ставимо животињу.
Зашто животиње не треба поклањати за празнике: Пси и мачке нису добар новогодишњи поклон© Freepik/master1305

Сваки родитељ има потребу да свом детету испуни све жеље, а неке од њих укључују и поклањање животиња за празнике. Испрва звучи као добра идеја, јер знамо да ће дете неизмерно обрадовати, али наш саговорник сматра да ово није одлука која би требало олако да се донесе.

"Постоји много ситуација у којима дете већ дуго жели животињу, онда родитељи попусте, више из емотивних него из рационалних разлога, па детету испуне жељу или им чак узму неку другу, малу животињу као "замену", попут хрчка. Међутим, сваки љубимац захтева време и образовање. Наравно, има и деце која се вежу за њега и брину о њему до краја живота, али има и оних којима су само интересантни у првом тренутку, као да је нека играчка, а можда нису добили очекивану реакцију животиње коју су желели, па им више није занимљива," објашњава Александар.

Тада деца дигну руке од и остане на родитељима да брину о њој. Сличан случај је и када дечко девојци поклони животињу за Дан заљубљених, па онда раскину врло брзо и та животиња више није ничија, нико је не жели. Они који немају времена или који, на крају крајева, не желе њоме да се баве, некоме је поклоне или је избаце на улицу. То је чест случај са псима, пошто је њих тешко поклонити другима ако немају адекватне услове, па се дешава да пронађемо неговане, расне псе на улицама градова."

Припрема унапред је неопходна, иако "квари" изненађење

"Морамо да разговарамо са дететом о свим стварима које могу да се десе, родитељи морају да истраже информације на интернету, да друге власнике питају за њихова искуства, да виде шта одређена животиња захтева..."

Ми у шали говоримо да многи бирају љубимца "према боји намештаја", као да је декорација, али животињу никако не треба да узимамо само ако смо је видели на телевизији и помислили да је лепа," сматра наш саговорник и додаје да незнање о раси коју узимамо може бити лоше не само по животињу, већ и по нас, јер неадекватно узгајање може да доведе до непредвидивог и деструктивног понашања.

Понекада, људи верују да брига о малом псу доноси и мање обавеза, али ово уопште није тачно. "То највише зависи од тога како се власник опходи према животињи, има оних које су више и мање прикладне за живот у стану, око неких ће бити више а код неких мање посла... Ипак, нема превелике разлике, осим ако неко има веома мали стан, то може да буде незгодно за велике псе, јер је њима потребан већи простор. У сваком случају, требало би да се распитамо на време, да утврдимо да ли имамо услове за бригу о псу, без обзира на његову величину."

Пас или мачка: Одговор зависи од нашег стила живота

Александар препоручује да, ако нам је одржавање пса превише компликовано, можемо да се определимо за мачку, јер она захтева много мање времена, простора и могу бити добар кућни љубимац. 

"Мачку можемо да оставимо саму код куће на дуже време, не морамо увек да се мазимо са њом, не тражи увек нашу пажњу... Докле год има храну, воду и док се мења посип, она може неометано да у кући спава и до 20 сати дневно. Није јој толико потребан човек, осим ако је веома млада."

"С друге стране, пас тражи присуство људи. Када је остављен сам на дуже време, може да постане усамљен, несигуран, да крене да уништава намештај... Међутим, са псом можемо лакше да идемо у шетњу, поготово ако волимо да идемо у природу и да путујемо."

Ипак смо одлучили да поклонимо љубимца као новогодишњи поклон - шта даље

"Ако никада раније нисмо имали пса и ту врсту искуства, добро је да имамо интеракције са другим псима," предлаже Александар. Ипак, то може да буде мач са две оштрице, јер ако узмете пса који није лепо васпитан, можете да посмислите да су сви пси лоши и да стекнете негативну слику. Зато је добро распитати се код више власника или организација које могу бити од помоћи. Немојте олако да доносите одлуку: Можете, на пример, пуних месец дана да истражујуете и да по томе одлучите шта би вам највише одговарало, него да узмете животињу на брзину и имате проблема."

У случају да немамо адекватне услове за узгајање било којег љубимца, Александар сматра да би требало да сачекамо бољу прилику. "Животиња има на све стране, није као да су роба коју купујемо, па да је одједном више нема. Увек је добар избор да удомите љубимца, али само ако пажљиво размислите пре тога."

Животиње су драгоцени чланови породице

Не би требало да одустанемо од идеје само зато што тражење и узгајање животиње делује исувише компликовано. Осим што ће наш љубимац бити симпатичан, крзнени додатак породици, може бити од велике помоћи за развој деце.

"Интеракција између човека и животиња је веома природна ствар, то је нешто што носимо у генима, јер смо и ми део животињског царства. Ово је поготово важно за децу, јер када деца одрастају уз животиње, науче како да се социјализују."

"На пример, ако дете малтретира мачку, она му врло брзо "врати" и покаже да не може тако да се понаша према другом живом бићу. Исто тако могу много тога да науче и од паса, јер се тада развија одговоран однос према другим бићима - према вршњацима у школи па касније и према другим људима.  Развија се емпатија, деца науче да поштују туђи простор," закључио је Александар.

image