Магазин

Финска не иде на Евровизију ако иде Израел: Држава која чини ратне злочине није добродошла

Фински музичари деле петицији јер не желе да "држава која практикује окупациону политику добије истакнуто место и гради свој имиџ у име музике"
Финска не иде на Евровизију ако иде Израел: Држава која чини ратне злочине није добродошлаGetty © Christopher Furlong

Фински музичари скупљају потписе за петицију којом захтевају да се Израелу забранило учешће на Евровизији ове године, због ратних злочина у Појасу Газе. 

"Бојкотујте Израел на Евровизији!", наводи се у заглављу петиције. Фински уметници упозоравају да неће послати своје представнике на музичко такмичење за најбољу песму, ако Израел буде учествовао.

"Није у складу са нашим вредностима да држава која чини ратне злочине и практикује окупациону политику добије истакнуто место да гради свој имиџ у име музике. Истовремено, и друге земље учеснице ће пружити подршку политици Израела", наводи се на сајту.

Фински музичари су међу првима тражили да се 2022. године Русија искључи из такмичења.

Тренутно је више од 1.400 уметника и представника музичке индустрије потписало петицију. Као један од аутора петиције је наведен активиста Лукас Корпелајнен. Планирају прикупљање потписа до 15. јануара.

Евровизија 2024. биће одржана у Малмеу у Шведској у мају ове године. Земља је добила право да буде домаћин такмичења након што је певачица Лорим победила на такмичењу прошле године.

image