Магазин

Да ли месо треба да се пере пре припреме

Многи се придржавају неписаног правила да сваки комад меса исперу под млазом воде и тек онда крећу са припремом. Прање меса пре кувања или печења није баш добра идеја, тврде стручњаци, јер тако се шире опасне бактерије и вируси по кухињи и преносе се на другу храну.
Да ли месо треба да се пере пре припреме© Paras Kapoor/unsplash

Пазари смо месо и ред је да га припремимо. Под тим подразумевамо да га добро оперемо, јер многи од нас мисле да ћемо тако да одстранимо прашину и осталу нечистоћу. Овакво размишљање не само да је погрешно, већ може да донесе више штете него користи за наше здравље - прање меса повећава вероватноћу ширења нежељених патогена, попут салмонеле по кухињи, тврде стручњаци:

"Прање шницли, батака или розбратне пре кувања није препоручљиво. Тако можемо да контаминирамо судоперу, кухињски пулт, предмете, а вероватно и одећу", каже Бети Фенг, професор науке о храни, а пише Нашонал Џиографик.

Бројна истраживања су показала да се патогени микроорганизми могу пренети прскањем контаминиране воде, а под тим се подразумева и испирање меса испод текуће славине. Такође, ни потапање меса у суд са водом није корисно, јер се оваквим поступком смањује прскање, али не и ширење клица.

Со, сирће или лимунска киселина не могу да "оперу" бактерије

У неким домаћинствима, намакање или испирање пресног меса у сланој води и киселини, као што су лимунов сок или сирће, уобичајен је облик "прања". Али ни овај поступак једноставно "не пије воду": "Слана вода, сирће или лимунов сок, нису довољно јаки да ефикасно убију патогене организме који се преносе храном. Ако је 'киселост' довољно јака да убије бактерије, онда није баш вероватно да можете да перете голим рукама", упозорава Фенг.

Стручњаци су упорни и наглашавају да прање сировог меса није вредно ризика: "Месо постаје безбедније за јело када се кува и пролази кроз термичку обраду, а не због тога што ћемо да уклонимо патогене", упозорава професор Бенџамин Чапман.

Месо перемо јер смо тако научили код куће 

"Прање меса је вероватно настало у културама широм света у циљу отклањања нејестивог материјала који је остао на свеже закланом месу. Пре прераде хране испирање је било важно због уклањања прљавштине, животињских остатака", каже Кетлин Глас са Института за истраживање хране.  Током времена, ове мере предострожности су постале део кулинарских традиција, а неке су се пробиле и у модерне кухиње. 

Скоро 70 одсто потрошача пере живину пре него што је кува, говори истраживање из 2015. године спроведено на преко хиљаду испитаника. Истраживачи су били изненађени када су открили да већина људи, без обзира на културу, расу порекло, перу месо само зато што су тако одгајани.

image