Магазин

Пет разлога зашто пријатељи не би требало да нам буду љубавни саветници

Након свађе са партнером, многи одмах посегну за телефоном и крену да зову своје пријатеље, тражећи подршку и утеху од њих. Логично је да ћемо желети да нас пријатељи орасположе и саслушају када смо незадовољни својом везом, али када ова навика постане део свакодневнице и пријатељ нам је уједно и "лични љубавни саветник", може да дође до неколико проблема и потенцијалног угрожавања односа. Зашто би требало два пута да размислимо пре него што тражимо ову врсте помоћи?
Пет разлога зашто пријатељи не би требало да нам буду љубавни саветници© Freepik/yanalya

Некоме је присуство и лепа реч пријатеља права помоћ када смо у љубавној кризи. Међутим, да ли је исправно да се баш сваки пут ослањамо на пријатеље када смо незадовољни партнером? Одговор је: не. Постоји неколико добрих разглога зашто је боље да наши љубавни проблеме остану само између нас и оног са којим смо у вези:

Оданост и сујета

Наши пријатељи нас воле, па самим тиме желе да увек будемо срећни. Ако им изнова говоримо да нас партер повређује и дајемо им до знања да смо тужни, вероватно им неће бити мило када га следећи пут сретну.

Можда ће да дају суптилне знакове да не одобравају нашу везу (на пример, користиће пасивно-агресивне коментаре) или могу директно да покажу да нису задовољни вашим избором. У неким случајевима, могу да буду љути на вашег партнера због ситуације о којој чак ни ми више не размиљшамо.

На овај начин се ствара велики јаз између партнера и пријатеља, што само може погоршати природу оба односа.

Могу да утичу на наше мисли

Многи пријатељи желе да нам помогну и да нас заштите, али некада, ова врста помоћи може бити "медвеђа услуга". Ако пријатељима говоримо да се наш партнер удаљава од нас, да није нежан и романтичан као раније, могу да почну да нас кроз разговор и различита убеђења припремају за "оно најгоре": да је пронашао некога другог, да му више није стало до нас, да нас више не воли...

Ако на време не рашчитимо проблем са партнером, наше сумње могу да се продубе, посебно ако нам пријатељи потврђују страхове, можемо да угрозимо однос без икакве основе (док је све време можда постојало сасвим логично објашњење за проблем који смо имали).

Преиспитивање сопствених поступака

Када блиском пријатељу описујемо конфликт који смо имали са партнером, у нади да нам пружи савет и помоћ, он ће да нам постави питања зашто смо (или зашто нисмо) одреаговали на одређен начин. Могу да нам говоре шта би они урадили у тој ситуацији, шта мисле да би било исправно, где смо ми погрешили...

Чак и када су ови коментари упућени из најбоље намере, некада ће само погоршати нашу ситуацију, јер ћемо почети да разматрамо све опције које смо имали, све речи које смо могли изговорити - а нисмо, ствари које смо могли променити, иако је већ касно за то...

Ако би нам пријатељ често нудио овакве савете, постоји могућност да бисмо изнова преиспитивали сопствене поступке, те не бисмо могли бити сигурни у одлуке које доносимо везане за однос са партнером у будућности. 

Увек су на нашој страни, чак и када нисмо у праву

Када волимо некога, желимо да га подржимо и да увек будемо на његовој страни, и зато је тешко да сваки проблем са којим се наша блиска особа суочава сагледамо објективно. Управо ово се дешава када пријатељима препричавамо дилеме које имамо о нашој вези. Они имају прилику да чују само нашу перспективу, што у већини случајева није довољно да нам дају рационалан предлог и решење.

Некада је боље да је пријатељ упознат са обе стране ситуације и да нам отворено каже када се не слаже са нашим поступцима, како би имао искрен однос са нама и помогао нам да будемо свесни сопствених мана, које могу бити препрека које нисмо свесни да постоји у нашем љубавном животу.

Недефинисане границе

Када близак пријатељ зна скоро сваки детаљ о нашој вези, може да се осећа као да је постао део односа. Због тога, границе могу да постану нејасне - Ако смо ми незадовољни партнером, биће и они, ако смо ми тужни и одлучили да раскинемо, наш пријатељ ће ово тешко да прихвати, јер је постао емоционално везан за наш однос.

Осим тога, наш партнер вероватно не би био срећан када би знао да интимне детаље везе знају људи са стране, због тога може да се осећа повређено, преварено, као да не може да нам се повери и не може да очекује да ћемо се самостално суочити са проблемима. 

Дакле, у реду је тражити утеху од пријатеља и повремен савет, али никада не би требало да откривамо више него што је довољно. Само ми имамо одговорност према нашем партнеру и нашој љубавној вези и није препоручљиво да се увек ослањамо на туђа мишљења и савете, чак и када су добронамерни. Ако не можемо да решимо проблем са партнером и верујемо да нам је заиста потребно туђе мишљење и помоћ, најбоље је да потражимо професионалног саветника.

image
VV inauguration
banner