Магазин

Лептирићи у стомаку: Добар знак, краткотрајно узбуђење или анксиозност?

Многима су добро познате "варнице" и "лептирићи у стомаку" најважнији доказ да је неко добар потенцијални партнер, јер верују да се подразумева да страст и узбуђење буду главни део првог упознавања. У супротном, то значи да привлачност и "хемија" не постоји! Међутим, овакве реакције не указују увек на заљубљеност, већ могу да буду симптом нервозе, анксиозности или да нам говоре да наше емоције нису довољно искрене.
Лептирићи у стомаку: Добар знак, краткотрајно узбуђење или анксиозност?© Pexels/Елена Вотинцева

Свако има различите критеријуме када је у питању тражење партнера, као што су физички изглед, занимање, начин комуникације, заједничка интересовања... Међу наведеним примерима, постоји још један услов, који за неке може бити пресудан: лептирићи у стомаку.

Неки ће да упознају нову особу, оду на састанак, лепо се проведу и заиста осећају привлачност, али буду разочарани или збуњени када нема тих добро познатих "варница". Њих осећамо само у близини онога ко нам се допада и делују као нека врста невидљивог магнета који нас привлачи к њима, тако да, без овог знака, људи често верују да не постоји шанса за добру и квалитетну везу, па одустану од даљег упознавања.

Да ли су лептирићи на почетку увек добар предзнак

Многи слушају сигнале које им тело шаље када су у близини одређене особе (на пример, убрзано дисање и пулс) и сматрају да, ако се баш ништа посебно не дешава, ако се осећају неутрално или су сасвим мирни, то значи да не постоји страст, радозналост, сензуалност...

Ипак, постоје бројни примери који указују на потпуно супротно. Многе дуге везе и срећни бракови су првенствено почели као пријатељски односи, који су потом прерасли у нешто више а тек након одређеног времена су почеле да се појављују "варнице". У овом случају, оне су добар знак, јер се оба партнера добро познају и ова врста страсти може да представља ново, узбудљиво поглавље.

С друге стране, варнице на самом почетку могу да буду позитивне и указују на привлачност, али углавном само на физичку, јер није могуће да осећамо искрене емоције према неком кога не познајемо довољно добро. Оваква врста осећаја у већини случајева веома брзо избледи.

Има и оних који су, због искуства из прошлости, навикли да у емоционалном односу свака интеракција мора да буде "ватрена", без обзира да ли је позитивна или негативна. Када то недостаје при новом упознавању, појединац може да помисли да недостатак овакве енергије значи да није компатибилан са тренутним партнером, док заправо представља мањак анксиозности и нервозе (на коју је претходно навикао). 

Некима "лептирићи у стомаку" могу да наглашавају и неизвесност, јер не могу прецизно да "прочитају" осећања друге стране, што скоро сваки сусрет чини узбудљивијим и представља психолошку игру. 

Дакле, који год да је разлог за варнице на почетку, оне могу брзо да спласну и да прави проблеми у односу постану очигледни тек касније. У већини случајева, тада долази до разочарења и фрустрације, јер очекивања код оба партнера нису испуњена и потребан је велики труд за развијање потпуно нове перспективе и окретање "новог листа", како би се однос сачувао и градио на квалитетан начин. 

Питања која себи можемо да поставимо

Уместо да прижељкујемо да се појаве лептирићи, након првих неколико састанака са новом особом, добро је да себи поставимо следећа питања:

  • Да ли је моје тело било опуштено или напето током разговора?
  • Да ли се осећам исцрпљено након састанка?
  • Има ли нешто што ме много интересује о другој страни, о чему бих још желео/ла да чујем?
  • Да ли смо се смејали?
  • Осећам ли се задовољно разговором, да ли је било великих неслагања?
  • Је ли моја пажња била усмерена на њега/њу или су ми мисли лутале?

На крају, чак иако осетимо лептириће, то не значи да веза нема дуготрајну будућност, већ да би требало да будемо свесни да тренутни осећај заљубљености и сензуалности може да нестане, тако да ће бити потребан труд и посвећеност ако желимо да имамо искрен и дубок емоционални однос.

image