Магазин

Отисци јастука на лицу - шта нам "говоре" јутарњи набори на кожи

Свима се догоди с времена на време, да ујутру устане са "изгужваним лицем". Ти набори на кожу се још зову и боре од спавања, а њихов настанак је повезан са положајем у ком смо спавали, старошћу, али и са неадекватном негом.
Отисци јастука на лицу - шта нам "говоре" јутарњи набори на кожи© Dominic Sansotta/unsplash

Дешава се да ујутру устанемо и имамо више бора него кад смо легли. Ови набори су обично привремени и резултату су константног притиска на лице, кажу страучњаци.

"Боре од спавања су привремене боре које се појављују због положаја лица или тела током спавања. То доводи до неуједначеног притиска и набора коже", појашњава дерматолог Кристина Колинс.

Такође, одређени положаји у ком спавамо повећавају шансе за њихово стварање: "Осoбе које спавају са стране или на стомаку често се буде са оваквим наборима. Када пацијент дође на консултацију, скоро увек могу да кажем на којој страни воли да спава, јер је старење на тој страни лица израженије", додаје Колинс, а пише Хаф пост. 

Боре од спавања настају и због старости

Природни процес старења у овом сличају игра улогу: "Како старимо, наша кожа губи колаген и еластичност, што је чини склонијом формирању ових набора. Такође, материјал постељине може утицати њихову појаву. Грубе тканине стварају израженије линије, док је мање вероватно да ће их изазвати глатки материјали попут свиле или сатена", каже дерматолог Соња Бадрешија и истиче:

"Ако приметите да борама треба дуже да нестану, то би могао бити знак смањене еластичности коже. Обраћање пажње на то колико брзо се ваша кожа враћа од ових набора може пружити увид у њено стање".

Линије на лицу настале од јастука ће да прођу, али ако на кожу вршимо стални притисак то може да изазива дуготрајан губитак колагена и лошу циркулацију у том региону, наглашавају стручњаци.

Спавање на леђима, добра нега и хидратација - савезници у борби против бора

"То је најбоља позиција, јер ако сте на леђима, избегавате директан контакт између коже и јастука", рекао је дерматолог Џошуа Зајхнер. И његова препорука јесте да користимо свилене јастучнице које имају минимално трење.

Добра нега коже, посебно оне која укључује производе са колагеном може бити од користи не само за смањење отисака јастука, већ и за опште здравље коже:

"Одржавање доброг здравља коже, а под тим се подразумева хидратација, уравнотежена исхрана и правилне рутине неге коже помажу да се кожа брже опоравља од ових привремених набора, каже Бадрешија.

Посебно је важно да уносимо воду током дана. "Ако сте дехидрирани, ваша кожа се неће тако брзо опоравити. Одржавање адекватне хидратације смањује шансу да се отисци од јастука појаве на лицу", наглашава др Колинс.

image