Магазин

Кад користимо ББ, а кад ЦЦ крему

Беспрекоран тен је нешто чему тежимо када се шминкамо. Ипак, догађа се да "тежим" подлогама недостају кључни састојци који могу бити од користи кожи и тада ББ или ЦЦ креме добро дођу. Али како да знамо када коју треба да користимо?
Кад користимо ББ, а кад ЦЦ крему© @ halayalex/freepik

Загађен вазду, УВ зрачење, ветар, високе температуре негативно утичу на нашу кожу - тен постаје неуједначен, а стварају се боре, флеке, јавља се пигментација. Против ових фактора могу нам помоћи и препарати лагане текстуре, односно ББ или ЦЦ креме. Обе формуле хидрирају кожу, негују је, али и доприносе уједначенијем тону, одднодно имају благу покривну моћ.

Која је разлика између њих и кад користимо једну, а кад другу

Главна разлика између обе формуле лежи у интензитету прекривања и текстури. ББ креме (beauty balms) су балзами који прекривају флеке, док су ЦЦ (color correcting) креме коректори који се обично користе за ублажавање црвенила или дисколорације. 

"ББ крема је више хидратантна и због ње је кожа сјајнија и идеална је за суву кожу. Са друге стране, ЦЦ крема је лакша и одлична је за масну кожу", појашњава шминкерка Нидиа Фигуероа, а пише Ју-Ес-тудеј.

Које су предности ББ креме, а које ЦЦ креме

Осим што кожи пружа додатну хидратацију и блиставост, ББ креме функционишу као "мултифункционални производ који је у исто време хидратантна крема, прајмер и подлога. Ово је одлична опција за некога ко жели брз и лак начин да изједначи свој тен уз минимално напора", каже Фигуероа. Многи ови препарати садрже антиоксиданте и нуде одређени ниво заштите од сунца и других стресора из околине.

Са друге стране, ЦЦ креме су доступне у разним нијансама и погодне су за уједначавање боје. Посебно су одлични против хиперпигментације и црвенила. Осим што неутралишу флеке и подочњаке, ови препарати су често формулисани са агенсима, који су се показали корисним у борбама против старења коже и смањења флека. Ове креме су иделане за проблематичнију кожу склонију бубуљицама и акнама.

Како се наносе ови производи

Шминкери предлажу да користимо четкице, али не искључују могућност да их стављамо на лице прстима: "Више волим да користим прсте и "загрејем" крему пре него што је нанесем на кожу. Третирам ЦЦ крему као прозвод за сунчање и стављам је по целом врату и лицу", објашњава шминкерка Џеанин Робинет.

image