Магазин

Ботокс може да наруши емоционални и сексуални живот, кажу научници

Многи се определе за ботокс из естетских/здравствених разлога и већина је задовољна ефектима - некима су боре на лицу су неприменте, некима је ботокс ублажио мигрене, некима опустио мишиће... Међутим, студије показују да постоји једна мање позната последица ботокса, која потенцијално може угрозити наш љубавни живот и интимне односе.
Ботокс може да наруши емоционални и сексуални живот, кажу научници© Canva/Анђела Ћосо

Инјекције ботокса доносе много добробити, поготово када је у питању естетика: боре нестају и чак и старија кожа делује затегнуто и освежено, међутим, да ли заиста постоји негативна страна код оваквих резултата? Научници кажу: да. Иако смо можда задовољни својим новим изгледом, ефекат ботокса можда да суптилно наруши квалитет наших емоционалних и сексуалних односа.

Због "замрзнутог" изгледа лица које може бити полседица код оних који убризгавају ботокс, осим што им може бити изазов да покажу сопствене емоције, тешко им је да идентификују и туђе. Управо то може бити неприметан кривац који нарушава међуљудске односе.

"Углавном, када посматрамо експресије саговорника, подсвесно ћемо да их имитирамо, да бисмо лакше препознали и потврдили њихове емоције, али ботокс може да нас спречи да на овај начин довољно интензивно доживимо туђа осећања," објашњава за "Сајентифик рипортс" др Фернандо Мармолехо-Рамос, који је учествовао у овогодишњем истраживању утицаја ботокса на перцепцију израза лица.

У студији су анализирани мозгови групе жена од 33 до 40 година. Прва анализа је спроведена пре третмана, а друга две недеље након третмана ботокса. Научници су уочили да учеснице нису могле да се намрште нити да се насмеше због дејства инјекција.

Бакон тога, требало је да посматрају фотографије љутитих и радосних људи, а снимци њихове мождане активности су показали да су сигнали који мозгу помажу да тумачи емоције и експресије људи били знатно слабији након третмана ботокса. Закључено је да реакције у мозгу на туђе изразе лица нису биле страствене и управо то може представљати проблем у стварном животу.

Недостатак показивања саосећања и интуитивног имитирања туђих екпресија може да поремети емоционални свет појединца, јер други могу да се осећају као да њихова осећања нису озбиљно схваћена и да не добијају довољно емпатије.

Наравно, не би требало искључиво да кривимо ботокс ако приметимо да квалитет нашег љубавног и сексуалног живота опада, али ова процедура може имати мали удео у нашим свакодневним интеракцијама. Да не би дошло до лошег утицаја на блиске односе, најбоље је да имамо отворену и здраву комуникацију са партнером, како бисмо знали да ли се друга страна осећа емоционално запостављено или да не показујемо довољно саосећања.  

image