Магазин

Недостатак сна негативно утиче на сексуални живот

Није новост да се недостатак сна може негативно одразити на разне сфере живота. Када смо ненаспавани смо и напетији, раздражљивији и мање продуктивни. Међутим, сада су научници установили да је несаница уско повезана и са квалитетом сексуалног живота, као и да је код жена које мучи инсомнија степен незадовољства истим двоструко виши него код мушкараца.
Недостатак сна негативно утиче на сексуални живот© Canva / Rido

Процењује се да се око половине становника широм света бори са несаницом и другим поремећајима сна, који негативно утичу на свакодневне активности, ментално здравље и друштвене односе. Међутим, у најновијем истраживању научници са Универзитета у Рочестеру су дошли до закључка да недостатак сна нарушава и сексуални живот, нарочито код жена. Студију је објавио научни магазин Journal of Psychosomatic Research.

Недостатак сна уништава сексуални живот

Код преко 50 процената жена које мучи несаница научници су установили и хронично незадовољство сексуалним животом. Највећи број испитаница  жалио се на проблеме са доживљавањем врхунца у сексуалном чину и неодстатак жеље за интимним односима са својим партнером.

Са друге стране, припадници мушке популације који су учествовали у овом истраживању нису толико често имали уочљиве последице по интимни живот. Тек 23 процента оних који имају проблеме са сном су његов недостатак повезали са лошим сексуалним животом, еректилном дисфункцијом или прераном ејакулацијом.

"Жене су имале отприлике дупло већу стопу сексуалне дисфункције и несанице од мушкараца", навео је доктор Вилфред Пиџон са Универзитета у Рочестеру.

Научници са несаницом повезали и друге здравствене тегобе

У последњем истраживању научика са универзитета у Ханџоу, у Кини, установљено је да су инсомнија и краткотрајан сан повезани и са повишеним ризиком за развој деменције. У току праћења испитаника уочено је да су особе које су патиле од несанице, као и оне чији је ноћни сан трајао краће од 8 часова, имале већи степен развоја деменције.

Током трајања студије испитаници су редовно попуњавали анкете о квалитету сна, док су паралелно научници анализирали њихову склоност ка развоју деменције. Своје откриће научници су појаснили неадекватном филтрацијом токсина из мозга, које услед неквалитетног сна глимфатички систем једноставно није у могућности да избаци. 

Поремећаји сна су веома распрострањени

Поремећаји сна су веома распрострањени, а њихова манифестација се огледа у честим (3 или више пута) и хроничним (3 месеца и више) потешкоћама у отпочињању или одржавању сна. Претпоставља се да између 10 и 20 процената укупне светске популације пати од неке врсте поремећаја сна, док је код одраслих тај проценат знатно виши - готово половина одраслих пати од инсомније која траје годину и више дана.

Ипак, несаницу не би требало мешати са свесним каснијим одласком на спавање, које је карактеристично за особе са вишим којефицијентом интелигенције, будући да оне имају другачији циркадијални ритам. Сходно унутрашњем ритму, интелигентнији људи чешће бирају касније одласке на спавање, чак и када сутрадан устају рано, док викендима бирају и касније буђење.

image