Магазин

Интелигентније особе чешће псују и касније иду на спавање

Често у разговору користите псовке, не идете на спавање пре поноћи, а ред у кући је за вас ствар секундарног приоритета? Немате разлога за бригу, напротив - ово су одлике високоинтелигентних људи!
Интелигентније особе чешће псују и касније иду на спавање© Canva / Ales Munt

Иако псовање и хаотичан живот у друштву чешће изазивају негативне, него позитивне реакције, истраживања су показала да су ове особине својствене управо људима са високим квоцијентом интелигенције.

Навике високоинтелигентних људи су другачије

Амерички истраживaчи спровели су научну студију како би установили да ли између нивоа интелигенције и устаљених животних навика постоји било каква повезаност, а резултати су изненадили све. Наиме, након комплексне анализе, утврђено је да особе са вишим квоцијентом интелигенције (IQ):

  • чешће псују
  • касније иду на спавање и касније се буде
  • живе у већем нереду

Псовање је показатељ интелигенције, али и искрености

Иако се у друштву псовање сматра непримереним видом комуникације, научници тврде да је управо коришћење псовки у разговору показатељ високе интелигенције појединаца. Ово се нарочито односи на стресне тренутке и излив негативних емоција, будући да се управо тада највише уoчава њихов богати вокабулар и реторичке способности.

"Ноћне птице" су по правилу интелигентније

Још једно занимљиво откриће научника јесте и то да људи са вишим квоцијентом интелигенције имају другачији циркадијални ритам, односно дневни циклус активности. Сходно унутрашњем ритму, они чешће бирају касније одласке на спавање, чак и када сутрадан устају раном зором, док викендима бирају и касније буђење. Међу познатим генијалцима (свако у својој одласти) који су често мењали дан за ноћ су и Чарлс Дарвин, Винстон Черчил и Елвис Присли.

(Креативни) неред у животном простору

Посматрањем начина живота и навика високоинтелигентних људи, научници су установили и да су њихови станови или куће често "у хаосу" - унаоколо су разбацане ствари које се свакодневно користе, оне које су сложене - сложене су без икаквог поретка, а њихово посуђе може данима стајати неопрано. Објашњење је врло логично - њихова пажња усмерена је на значајније ствари од одржавања реда - на компоновање, сликање, истраживање и томе слично.

image