Магазин

Да ли је бољи чврст или течни сапун - дерматолози отклањају дилему

Један од битних фактора у спречавању зараза је прање руку, а у томе и те како помаже сапун. Лекари истичу да ће у сузбијању бактерија и вируса помоћи и течни и чврсти сапуни, али што се тиче хидратације руку, блага предност је дата оним производима који долазе у бочицама.
Да ли је бољи чврст или течни сапун - дерматолози отклањају дилему© Monstera Production/pexels

Прање руку је веома ефикасно у превенцијама разних болести. Неки од нас користе течни, други сматрају да се добра хигијена руку може остварити само чврстим сапуном. Мишљења су подељена, али стручњаци сматрају да што се тиче здравље коже и "убијање" бактерија и вируса, нећемо погрешити без обзира који производ користимо.

"Било који врсту сапуна да употребљавамо, оба су подједнако ефикасна у смањењу патогена и уклањању прљавштине", каже дерматолог Рејчел Бернс.

Кад је боље користити течни сапун

Ако делимо купатило са другима, бочица течног сапуна је боља опција.

"Код чврстих сапуна имамо већу вероватноћу за акумулације бактерија и контаминације у поређењу са течним сапуном", каже др Бернс и додаје да треба редовно да чистимо и стерилишемо спољашњост бочице.

Течни сапуни за хидратацију

Уколико желимо да спречимо да се руке осуше и испуцају, дерматлози наглашавају да би требало да се определимо за течне формулације: "Чврсти сапуни имају висок Пе-Ха, што може довести до дехидрације и лакшег сушења коже", напомиње др Бернс, а пише Хелти.

Читати декларације, неке хемикалије могу да дођу у крвоток

Чврсти сапуни углавном садрже мање штетних хемикалија, а више природних састојака. Како би се сачувала влажност коже, сапуни би требало да садрже глицерин, етерична уља или на пример, кокосов или ши путер. Оно што треба да се избегава су триклосан или парабен - конзерванс који продужавају рок трајања козметике.

"Важно је да водите рачуна о састојцима у сапуну јер многа једињена могу да прођу кроз кожу у крвоток. Што више перете руке, већи је потенцијал за накупљање токсичних састојака, каже др Бернс.

Особама са алергијама или осетљивом кожом је боље да користе сапуне који садрже мање састојака, а то су обично они природнији сапуни. Такође би требало да избегавају мирисе и боје: "Мања је вероватноћа да ће сапуни без хемикалија, изазвати неку реакцију на кожи", каже биохемичар Рајан Смит.

image