Магазин

Бесплатно путовање: Добијате боравак, али само ако радите у хотелу у ком одседате

Да ли бисте помогли у одржавању хотела или апартмана који сте изнајмили за путовање, уместо да плаћате цену боравка? Можда звучи као необична понуда, али једна јапанска компаније је управо на овај начин одлучила да привуче већи број туриста ка посећивању мање познатих, руралних делова земље. Овај концепт се зове "Отецутаби", то јест спој речи "помагати" и "путовати".
Бесплатно путовање: Добијате боравак, али само ако радите у хотелу у ком одседате© Freepik/drobotdean

Путовање представља луксуз за многе, а у исто време, бројни хотели широм света се суочавају са проблемима због недовољно особља. Сада, јапанска компанија по имену "Отецутаби" је можда пронашла решење за оба проблема. 

Они који се пријаве преко званичног сајта могу да добију понуде за боравак у хотелима у Јапану којима су потребни радници. Путници ће моћи да буду "привремено запослени", а заузврат ће имати смањену цену боравка или ће, у завиности од места, бити поптуно бесплатан. 

Туристи ће добити задатке као што су чишћење соба, поспремање кревета, заједничких просторија и помагање у кухињи, а "награда" ће бити боравак у многим аутентичним, старомодним јапанским хотелима и одмаралиштима.

На сајту у понуди има неколико стотина локација (хотели, бање, фарме на пиринчаним пољима, скијалишта) и могу да се бирају у зависности од цене или типа послова које туриста жели да обавља.

"Желимо да створимо будућност у којој ће појединац моћи да има више улога и помогне локалним заједницама," рекла је Рина Нагаока, директорка компаније за "Јапан њуз". Осим што је ово добра опција за оне који не могу да приуште путовања, додала је да на овај начин жели да руралне области имају више посетилаца. "Што мање људи има на одређеном месту, оно заправо делује занимљивије."

За сада, ова опција је доступна само онима који умеју да говоре јапански језик и дозволу за раду о овој земљи, али занимљиво је да је спајање ова два проблема у туризму довело до неконвенционалног, али практичног решења. Сигурно је да би бројна места у другим деловима света имала користи од сличног система, посебно она која нису међу најпознатијим светским дестинацијама. 

image