Магазин

Дивља природа Русије: Кремљ лансирао нови сајт посвећен природним лепотама земље

Портал "Дивља природа Русије", који је Кремљ лансирао пре само неколико дана постао је права интернет атракција. Сајт је посвећен магичном свету дивље природе, величанственим лепотама крајолика и непоновљивим екосистемима Русије који никога не остављају равнодушним.
Дивља природа Русије: Кремљ лансирао нови сајт посвећен природним лепотама земље© РИА Новости / Илья Наймушин

Једанаестог јануара ове године, баш на дан када се обележаава Руски дан националних паркова, Кремљ је лансирао нови интернет портал "Дивља природа Русије". По речима председника Руске Федерације, Владимира Путина, сајт пружа могућност свим љубитељима нетакнуте природе да упознају лепоте националних паркова и уживају у јединственим сликама и снимцима њихових становника.

"Имамо много фото и видео материјала из наших националних паркова. Ово даје могућност свим заинтересованим људима да се упознају са њиховим радом", истакао је Владимир Путин.

Слике, снимци и важне новости о свим националним парковима Русије

На порталу "Дивља природа Русије" може се пронаћи велики број фотографија и видео-снимака из националних паркова, на којима су главне звезде њихови стални становници - ретке дивље животиње и птице. Сав материјал уснимљен је посебним фото-апаратима и камерама које су смештене широм националних паркова, а које животиње не узнемиравају и не плаше.

На специјалној страници сајта налазе се и детаљи реализације програма истраживања и очувања посебних врста које су пред изумирањем, а које се већ годинама налазе под покровитељством председника Русије. Тамо се могу пронаћи све важне информације о белим медведима, амурском тигру, снежном барсу и далекоисточном леопарду, који су регистровани у Црвеној књизи.

13 процената Русије чине национални паркови под заштитом државе

Први национални парк у Русији настао је пре више од једног века, давне 1917. године, а од тада је очување природних лепота један од императива земље. Данас, Русија се може похвалити и чињеницом да се на чак 13 процената њене територије налазе импозантни национални паркови који су због своје јединствене флоре и фауне под будним оком чувара, али и заштитом државе.

У 2023. години, националне паркове Русије посетило је преко 14,5 милиона туриста, док је претходне, 2022. године, у природним лепотама резервата широм Руске Федерације уживало нешто више од 14 милиона посетилаца. Позитиван тренд очекује се и ове године, а о томе да се екосистем не наруши и поред толиког броја људи брине министарство природних ресурса и екологије Русије.

Кисловодски - најпосећенији природни резерват Русије

Прво место по броју посетилаца заузео је национални парк Кисловодски, који се налази у Ставропољском крају. Прошле године је његове шаренолике пределе посетило око 5 милиона туриста из свих крајева Русије, али и иностранства.

На другом месту по броју туриста нашао се Сочински национални парк у Краснодарском крају - у 2023. години њега је посетило око 1,7 милиона туриста. И у 2022. години овај природни резерват био је на другом месту по посећености.

Треће место припало је националном парку Куршска коса у Калининградској области, а број туриста који су га посетили током 2023. године премашио је бројку од 1 милиона. Управо се у њему налази и чувена "шума која плеше", која свој необичан назив дугује дрвећу које је са временом попримило чудне облике.

image