Магазин

Да ли вештачка интелигенција може да буде наш психотерапеут

Вештачка интелигенција преводи, смишља рецепте, ствара уметничка дела. Многи сматрају да значајно утиче и у домену здравства, јер не само да олакшава административне послове, може да буде корисна као подстицај разним приступима у домену менталног здравља. Ипак, психијатри су опрезни и за сада не мисле да може да их замени, наглашавајући да нема емпатију која је неопходна за конструктивну психотерапију.
Да ли вештачка интелигенција може да буде наш психотерапеут© cottonbro studio/pexels

Употреба вештачке интелигенције (АИ) у здравству из дана у дан све више расте. Велики број медицинских радника широм света користи чет-ботове као део свог рутинског посла, показују скорашња истраживања. Осим административних послова, многи наглашавају да вештачка интелигенција може бити корисна у пружању неге пацијентима са посебно стигматизованим психијатријским стањима.

Да ли АИ може да буде психотерапеут

Стручњаци у домену психијатрије истичу да вештачка интелигенција може да буду катализатор за унапређење у области психијатрије и пружања заштите менталног здравља. На пример, истраживања показују да АИ може помоћи у анализи циркадијалног биоритма људи, наговештавајући промене које сигнализирају почетак велике депресивне епизоде пре него што пацијенти кажу да су лоше расположени. То је веома корисно јер омогућава бржу интервенцију лекара.

Ипак, наглашава се да место АИ у клиничкој психијатрији остаје недефинисано, али њене способности су примамљиве и може бити корисна за будућа открића.

Недостаје емпатија која је потребна за конструктивну психотерапију

Психијатри и други стручњаци за ментално здравље су обучени за више модалитета психотерапије. Обједињујуће обележје ових терапијских приступа (као што су когнитивна бихејвиорална терапија, психотерапија подршке, психодинамичка психотерапија) је емпатија. Заједнички осећај страха, друштвене неправде или радости негују савез између терапеута и пацијента. Ове нематеријалне ствари нису "доступне" вештачкој интелигенцији, пише Сајколоџи тудеј.

Обучени психотерапеут може схватити значење у сложеном процесу размишљања или понашања пацијента и у складу с тим реаговати. С друге стране, АИ користи прошле податке да "предвиди" оне будуће када генерише решење.

image