Магазин

Када најчешће долази до преваре у браку и да ли саветовалиште може бити од помоћи

Годинама се бележи је да се у периоду током и након празника најчешће дешавају прељубе - управо сада, многи парови осећају појачано незадовољство у односу и шансе за превару су знатно веће. Да ли то значи да је и наш однос у опасности? Брачни саветник и председник Удружења "Брак и породица" Небојша Савић за РТ Балкан објашњава како долази до прељубе, како стручњаци могу бити од помоћи, као и да ли је брачно саветловалиште још увек "табу" тема у Србији.
Када најчешће долази до преваре у браку и да ли саветовалиште може бити од помоћи© Pexels/cottonbro studio

Бројне студије су показале да су преваре, било да су то емоционалног, сексуалног типа или онлајн везе, честа појава у периоду током и након зимских празника. Постоје бројни фактори који утичу на ово: Неки осећају додатни стрес, па самим тим и незадовољство породичним животом, те траже "бег". Неки схвате да, након што прође празнична еуфорија и обавезе, заправо не осећају довољно љубави према партнеру као некада, док други започињу тајне везе на послу када са одређеним колегама проведу време на празничним журкама и виде их "у другачијем светлу"... 

Сви наведени примери представљају само један посебан феномен везан за празнике, али основни проблеми и узроци неверства нису директно везани за празнике. Истина је да прељуба може да се деси било када и не постоји одређено временско "правило". Међутим, стручњаци објашњавају да постоје одређени знакови које су приметили током година искуства. 

"Брачни парови углавном дођу на саветовање и кажу: "Мислили смо да се то нама никада неће догодити". Не постоји неки "брачни стаж" када је превара најзаступљенија, али ја у пракси често примећујем да људи почињу емоционално да се удаљавају једни од других после неких 10 до 15 година брака," наводи брачни саветник Небојша Савић. 

"Они се испрва воле, склопили су брак из љубави, све је било како треба, дошла су и деца, а ту су се мало приоритети променили - немају више времена једно за друго, људи су заузети око деце, посла, ужурбаног начина живота и тако се постепено губи блискост."

"Нема ту превеликих свађа, једноставо се удаље један од другог. Тада основне потребе које људи имају у односу нису испуњене. Kада то дуго траје, јавља се незадовољство и као последица тога, људи улазе у паралелне везе или чак беже у неке друге ствари, као што су алкохол, различити хобији, претерано остајање на послу... На разне начине покушавају да задовоље неке своје потребе које нису испуњене у примарном, брачном односу."

Када дође до преваре и формирања паралелне везе, након првобитних интензивних, емоционалних реакција, многи се запитају: Да ли да покушамо да самостално поправимо однос, да ли да идемо на саветовалиште или да само одмах раскинемо/разведемо се?

"Све зависи од тога како је превара откривена. Тајновитост је јако битна када говоримо о паралелној вези. Када се то деси, неким људима савест једноставно не да мира, "опомиње" их, схвате да су погрешили, па онда покушавају то да исправе. С друге стране, има људи који то никада неће признати, чак иако се нађе доказ на мобилном телефону, кроз друштвене мреже... У већини случајева, када је неко притиснут доказима, онда се превара призна," сматра наш саговорник.

Додаје да квалитет првобитног односа често диктира следеће кораке: "Да ли је то догађај који ће завршити један однос или ће људи потражити помоћ, зависи од тога какав им је брак био пре преваре."

Сваки брак има успоне и падове, али да ли свака превара потиче искључиво из незадовољства емоционалним светом? Наш саговорник објашњава да, ако личне потребе партнера нису задовољене, онда постоји велика шанса да ће доћи до развоја везе са неким другим. 

"Већина људи се заустави када крене да машта о сексуалном односу са другима када су у браку, али то може и да потраје, да се развије у праву везу, или то буде веза на једну ноћ коју људи зажале, јер схвате да су ипак направили грешку.

Одлазак код професионалнца

Брачни саветник објашњава да је важно да, ако разматрамо одлазак у брачно саветовалиште, добро разимислимо о својм очекивањима.

"Добра полазна тачна је када неко дође и призна да је починио превару, да је схватио да је то лоше и жели сада то да исправи - то је реално очекивање од саветника, али постоје и случајеви када неко сумња да га партнер вара и тражи од стручњака да га притисну, да би он признао превару- то је нереално очекивање и саветовање тако не функционише."

"Дефиниција преваре је смрт са хиљаду убода, због издаје коју смо доживели од стране особе коју смо волели и у коју имамо највише поверења, а још једна дефиниција преваре је погрешна врста блискости са неким или нечим.  Превара није увек веза са супротним полом, већ неко ставља, на пример, ауто или видео-игрице на прво место. Чак и то могу бити врсте преваре, ако на тај начин занемарујемо своје брачне и породичне дужности као муж или жена."

Уврнути благослов

Колико год да је прељуба болна и представља велики изазов у љубави, наш саговорник је рекао да након преваре и интензивног саветовања, постоје бројни парови чији се однос промени на боље. "По мом искуству, висок је проценат успешности. Прво, велика је ствар да брачни пар призна шта се десило и да заједно одлуче да траже помоћ, то је јасан знак да желе да пруже нову шансу свом односу."

"Сад, ово можда звучи контрадикторно, али превара неки однос убије и заврши, неки једва преживе, док други дословно оживе. У неким случајевима, превара само покаже шта није ваљало у односу, па онда људи почну да раде на томе. За то треба пуно времена и снаге, али оно што на крају неког процеса чујемо је да када се све средило, када се побољшају ствари, људи кажу да им је дошао најлепши период у животу."

Додаје да је превара је један тежак процес и да је заиста потребно пуно снаге како би се однос исцелио после тога. Јавља се жеља за осветом, руши се самопоуздање, долази до беса, туге, има пуно негаитвних емоција које морају да се склоне да би веза наставила у здравој атмосфери. Дакле, није немогуће, али јесте тешко.

"Превара је само симптом да нешто није добро у односу, а ако смо се само решили симптома, проблем је још увек ту. У саветовању се тражи узрок, а ако се он не нађе, постоји велика могућност да ће превара да се понови," објашњава Небојша Савић.

Брачно саветовалиште у Србији 

"Ми се бавимо саветовалиштем од 2006. године и на почеку су око 80 одсто клијената биле жене, оне углавном прве примете проблем и спремније су да раде на свом односу," објашњава брачни саветник и додаје да се на брачно саветовалиште раније гледало као на неку врста хендикепа, јер код нас још није развијена традиција саветовања као у другим деловима света. Ипак, рекао је да се ствари постепено мењају и у последњих неколико година је приметио да се мушкарци све чешће јављају да закажу састанак, траже помоћ и преузимају одговорност за брак и породицу, што је сигурно похвално.

"Што се тиче млађих генерација, они су отворенији и желе да потраже помоћ, не чекају да се проблем развије предалеко... Чим примете да нешто није у реду, они долазе по савет. Њима често треба само нека едукација, али старије генерације се теже одлучују за саветовање и често се дешава следеће: Неко нас позове и каже: "Моја жена и ја од 35 година имамо овај проблем, ми бисмо дошли данас после подне, да све решимо", али то није могуће.

"Проблем није настао преко ноћи, у неким случајевима је присутан од почетка односа, а да би се то решило, потребно је време," нагласио је наш саговорник. 

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner