Магазин

Ових 5 аеродрома су најгори на свету: Очекујте гужве, кашњења и редове на пасошкој контроли

Кашњења, проблеми са пртљагом, мањак особља и константне гужве - ситуације су које би сви путници који лете авионом најрадије избегли. Међутим, на ових 5 аеродрома су, нажалост, оне готово свакодневне, захваљујући чему су они и добили статус најгорих аеродрома на свету.
Ових 5 аеродрома су најгори на свету: Очекујте гужве, кашњења и редове на пасошкој контроли© Canva / Skitterphoto

Иако се авионски траспорт сматра најкомфорнијим и најбржим, непредвиђене ситуације могу итекако да закомпликују путовање. Зато се свим путницима препоручује да на аеродром стигну најмање два сата пред сам лет, како би имали двољно времена за све - да се чекирају, да оставе пртљаг, пронађу свој гејт и евентуално попију кафу.

Међутим, на неким аеродромима ни ова тактика не помаже, будући да су лоше организовани и компликовани за сналажење, познати по гужвама на контролама и слично. Ових пет аеродрома слове за најгоре на свету, а сваки је антипрепоруку путника задобио из различитих разлога.

5. Бристол (BRS)

Пети најгори аеродром на свету је аеродром у Бристолу, у Уједињеном Краљевству. Ова ваздушна лука је један од најчешћих избора лоу кост компанија, а будући да су оне итекако популарне међу путницима, у Бристолу су свакодневно велике гужве. Одзиви путника указују и на чињеницу да су због мањка особља на пасошким контролама увек енормне гужве, те да за пролазак просечно треба око 40 минута.

Осим тога, и простора за седење на гејтовима и у чекаоницама има несразмерно мало у односу на број путника, те они који преседају на овом аеродрому треба да рачунају на то да ће врло вероватно наредни лет чекати стојећи. Нимало згодно, нарочито уколико се путује са децом или када је преседање дуго.

4. Анталија (AYT)

На четвртом месту најгорих аеродрома на свету налази се онај у Анталији, који уједно важи и за аеродром са највећим растом броја путника. Само у 2021. години, аеродром је забележио раст од 125 процената, при чему је кроз њега прошло преко 18 милиона туриста. Подаци указују да су, попут на аеродрому у Бристолу, и у Анталији вечито километарски редови на пасошкој контроли.

Поред тога, путници неретко имају проблема и са проналаском траке за преузимање пртљага. Такси трансфер са аеродрома је још један изазов свима који слећу на аеродром у Анталији, а они искусни летачи увек препоручују да се такси наручује путем апликације, како би се избегле потенцијалне компликације око споразумевања и плаћања.

3. Лондон Лутон (LTN)

Неславно треће место заузима Лондон Лутон аеродром, који је, попут оног у Анталији, такође један од најбрже растућих аеродрома на свету. Већ годинама се челници овог аеродрома боре са великим бројем путника који кроз њега прође тако што дограђују или реконструишу терминале, али, по одзивима путника би се рекло да те измене никако не доприносе бољем функсионисању аеродрома.

Путници се најчешће жале на хаотичан распоред терминала, контрола и гејтова, због чега је сналажење отежано и захтева много времена, а уједно и на мањак особља. Помоћ у проналаску потребног гејта је овде готово немогуће добити. У пику сезоне, на Лондон Лутон аеродрому су и огромни редови за ресторане и тоалете, а због гужве је изазов пронаћи чак и слободно место за седење.

2. Ломбок Интернешнал (LOP)

Ломбок Интернешнал аеродром у Индонезији званично је аеродром са највише забележених кашњења према статистици ЕрХелп Скора, а оцена коју су овој ваздушној луци дали путници који су на њу слетали или на њој преседали је 4,97 од максималних 10 поена.

Иако веома модернистички уређен и добро одржаван, овај аеродром је за путнике веома конфузан. Међу проблемима са којима се путници сусрећу су и високе температуре и влажност ваздуха у самој аеродромској згради, односно лоша климатизација, због чега су преседања на овом аеродрому за путнике права агонија.

1. Торонто Пирсон Интернешнал (YYZ)

Титула званично најгорег аеродрома на свету припала је Торонто Пирсон Интернешнал аеродрому у канадском граду Торонто. Кашњења на њему су готово свакодневна, а проценат авиона који полете на време је тек 53,3 посто. Преостали по правилу полећу са задршком од неколико сати, а у најгорем случају бивају и одложени.

Рецензије путника указују на мноштво проблема: сналажење на аеродрому је немогућа мисија, редови за преузимање пртљага километарски у свако доба дана, а за пролазак кроз пасошку контролу некада треба и по неколико сати. Такође, ресторани су увек дупке пуни, па је чак и попити кафу у паузи између два лета изазов своје врсте.

image