Магазин

Мистериозан мачак Лама који је Брежњеву чак 3 пута спасио живот

Посета Индији Леониду Брежњеву је донела мир и сигурност, премда се у Совјетски Савез није вратио сам. Са њиме је, потпуно непланирано, кући дошао и један посебан мачак, који му је у неколико наврата спасио живот. Необични љубимац био је поклон од Далај-ламе, који је Брежњеву дао најважнији савет у животу: "Ако мачак почне да се понаша чудно, знајте да је то упозорење". И заиста, сваки пут када би се Лама (тако се звао мачак) понашао чудно, живот политичара је био у великој опасности.
Мистериозан мачак Лама који је Брежњеву чак 3 пута спасио живот© Youtube / КОРОТКО ОБО ВСЁМ

Приликом званичне посете Индији 1969. године, генерални секретар ЦККПСС, Леонид Брежњев, упознао је, између осталог и Далај-ламу. Њихов сусрет био је пун изненађења: првосвештеник је руском политичару прорекао веома озбиљне проблеме са срцем и упозорио га да буде посебно обазрив јер га чека неколико блиских сусрета са смрћу.

Мачак-пророк је био поклон Брежњеву од Далај-ламе

Након занимљивих предвиђања која је Далај-лама дао Брежњеву, високопостављени гост из Русије био је у чуду - нико до сада са толико прецизности и сигурности није описивао будућност која га очекује. Међутим, то није све: на крају свог предвиђања, Далај-лама је упитао Брежњева да ли би био љубазан да прими у свој живот једно биће које има дар прорицања судбине.

"Зашто да не", шаљиво је одговорио Брежњев. "Из руку таквог човека бих узео и отров!"

Првосвештеник је затим нешто казао монаху који је брже боље похрлио ка излазу. Кроз минут се момак вратио држећи у рукама кавез у коме је седео велики, чупави мачак црне боје. Далај-лама је тихо изговорио неке речи и принео руку Брежњева кавезу, како би је мачак омирисао. Упознавање је прошло одлично - будући љубимац не само да је прихватио свог новог власника, већ је и одмах  "ступио на дужност".

Ако се мачак буде чудно понашао - то је знак да вас чека невоља

Далај-лама је одмах упутио Брежњева у све финесе које се тичу мачка - објаснио је како га треба хранити, на који начин са њим комуницирати, али и како препознати када он указује на неку невољу. Посебно је истакао да би нови љубимац Брежњева требало да прати у стопу, чак и када овај одлази у службене посете другим земљама, јер је он његова амајлија до краја живота.

"Ако мачак почне да се понаша чудно, знајте да је то упозорење", казао је Далај-лама Брежњеву.

По доласку у СССР, Брежњев је мачка назвао Лама (у част Далај-ламе који му га је поклонио), а за њега је одмах издвојена читава једна соба у кући у којој је живео са породицом. Руски политичар се бризи о љубимцу посветио у пуној мери и трудио се да испоштује сва упутства која је добио у Индији. 

Лама је Брежњеву чак три пута спасио живот

Према легенди која кружи већ деценијама, мачак Лама је Брежњеву спашавао живот чак три пута. И сваки пут је његово понашање било знак упозорења да га чека нека невоља. 

Покушај атентата на Брежњева за време свечаности поводом дочека космонаута

Први пут - 22. јануара 1969. године. Тада је Лама читаво јутро "сметао" политичару док се спремао на манифестацију поводом повратка космонаута на Земљу, трљао се о његове ноге и гласно мјаукао. На путу од аеродрома до Кремља, Брежњев је све време размишљао шта је могло да поремети Ламино понашање, а онда се сетио реченице Далај-ламе: "Ако мачак почне да се понаша чудно, знајте да је то упозорење". Одмах је наредио да се промени распоред возила у пратњи и да његово возило уместо на другом, буде на последњем месту. Само неколико минута касније, на друго возило у колони налетео је наоружани нападач, чија је мета био Брежњев.

Саобраћајна несрећа у којој је Брежњев замало страдао

Годину дана касније догодила се слична ситуација. Брежњев је у 8.30 требало да крене од куће пут Кремља, али се мачак тачно у 7 ујутру појавио на вратима његове спаваће собе. Био је видно узнемирен и почео је да гризе ногавице панталона док се политичар спремао за посао. Сетивши се прошлог пута, Брежњев је телохранитељима наредио да крену, а да ће он да дође касније, када заврши део посла код куће.

Момци су кренули без њега. На путу ка Кремљу десила се саобраћајна незгода - дечко који је управљао камионом није видео возило у коме су се налазили телохранитељи (и у коме је требало да буде Брежњев) и ударио је директно у њега, а пет момака је задобило озбиљне телесне повреде. Шести, који је седео на месту где обично седи Брежњев није преживео - од силине ударца његова лобања је пукла на пола.

Још један атентат је избегнут захваљујући Лами

Почетком 1971. године Брежњев се и трећи пут уверио да је мистични мачак заиста даровит. Добивши позив председника Француске, Жоржа Помпидуа, да дође у званичну посету, руски секретар је почео припреме. Међутим, испоставило се да се иза кулиса спремао још један атентат на званичнике двеју земаља, иза кога су стајали чланови једне терористичке организације.

Лама је био миран све док Брежњев није требало да седне у кола и крене пут аеродрома, али је одједном "полудео", баш као и претходних пута. Ма колико власник покушавао да га умири, није му полазило за руком. Ту се Брежњев замислио и позвао председника КГБ да се информише о стању у Француској. Оно што је чуо је само потврдило да је Лама и овај пут био у праву: "Пре само пола сата је добијена информација да се спрема атентат на Помпидуа и Вас".

image