Магазин

Ово су знаци да се родитељи вашег партнера превише мешају у вашу везу - чак иако се добро слажете

Да ли су прошли месеци, године, а још увек нисте сигурни да ли су вас родитељи партнера заиста заволели и прихватили? Да ли су насмејани и учтиви према вама, али и даље осећате да нешто није у реду? Ако је одговор "да", онда постоје објашњења за ове сумње, која нису увек толико очигледна, али остављају велики "траг" на наш љубавни однос. На шта би требало да обратимо пажњу да бисмо били сигурни да је однос здрав и да нисмо грешком "ушли у везу" не само са партнером, већ и са његовим родитељима?
Ово су знаци да се родитељи вашег партнера превише мешају у вашу везу - чак иако се добро слажете© Freepik/drobotdean

Без обзира да ли смо у дугорочној вези или у браку, није важан само однос који имамо са нашом другом половином, већ и са његовим/њеним родитељима. У већини случајева, на почетку се добро слажемо са њима, прихватају нас, јер нас је, ипак, њихово дете одабрало и желе да га подрже. Иако све делује идеално, временом може да дође до ситуација које на суптилан, али ефикасан начин проузрокују несклад и ремете динамику нашег односа са њима, па самим тиме и са нашим партнером. 

Нису то увек директни конфликти, већ могу бити догађаји које морамо да "анализирамо" дубље, да приметимо да ли се понављају више пута, како наш партнер реагује на њих, а најчешћи примери су: 

Партнер прихвата њихове предлоге без консултације са нама

Показатељ квалитета односа могу да буду различити изазови, у којима је важно да са партнером донесемо одлуке. У здравој вези, партнер ће увек да се консултује са нама о захтевима или предлозима које његови родитељи имају, посебно ако на било који начин утичу на нас.

На пример, ако је партнер отишао да посети родитеље који живе далеко, па га они замоле да остане код њих дуже него што је планирано, требало би прво са нама да разговара и види да ли нам то одговара, уместо да одмах прихвати молбу.

Ако са партнером планирамо да имамо породицу, онда ми постајемо приоритет - то не значи да родитељи нису важни, али би свака одлука требало да се доноси "тимски", из поштовања према нашој вези.

Прискаче у помоћ чак и када није хитан случај

Добро је да обратимо пажњу на начин на који наш партнер реагује на позиве или поруке од својих родитеља. Ако је без размишљања спреман да све друго остави и одмах одговори (или оде да им помогне ако им је потребан), то може бити лош знак.

Овај велики осећај одговорности брзо може да се претвори у осећај кривице ако жеље родитеља нису одмах испуњене. То спречава нашег партнера да успостави здраве границе са њима, што на почетку можда неће бити толики проблем, али временом ће постати озбиљна препрека у нашем односу.

Додатни стрес током великих промена

Венчање, трудноћа, велике селидбе и слични догађаји су стресни, а родитељи партнера могу само да буду додатни емоционални терет, и то на више начина. Пре свега, могу да осећају потребу да коментаришу и критикују сваку одлуку коју донесемо, због чега можемо почнети да сумњамо у сопствене процене и поступке.

Повремени родитељски савети су увек добродошли, али доћи ће доба када њихова перспектива и очекивања више не могу да управљају нашим животом. Ако наш партнер ово не може да прихвати, онда је то "црвена заставица".

Оговарање других чланова породице

Када развијамо породичне односе, повремено ће доћи до "брисања граница", па ће се разговарати и о другим људима, а посебно о другим члановима породице. Када нас родитељи партнера прихвате и одлуче да је у реду да са нама деле своја мишљења о другима, чак и када су негативна, то испрва може да делује као добра ствар, јер коначно имају поверења у нас.

Међутим, тада себи морамо поставити питање: Имам ли ја поверења у њих? Ако су спремни да на овај начин причају о другима, шта ли ће причати (или већ причају) о мени? Тада је добро да добро размислимо пре него што поделимо исувише интимних детаља са њима, посебно ако су везани за нашу везу.  

image