Магазин

Шест ствари које треба прво да урадите када уђете у хотелску собу: Прва је најважнија

Када стигнемо у хотел, једва чекамо да се "извалимо" на кревет и одморимо након пута и да размишљамо о занимљивим местима која ћемо посетити. Међутим, пре него што одмор почне, добро би било да обавимо пар ствари како бисмо осигурали нашу хигијену, здравље и безбедност током боравка, јер сигурно не желимо да нам инсекти или бактеријска инфекција упропасте одмор!
Шест ствари које треба прво да урадите када уђете у хотелску собу: Прва је најважнија© Freepik/katemangostar

Следеће "задатке" можемо да обавимо у року од неколико минута, а могу бити прави спас и помоћи ће нам да избегнемо непријатности на одмору, као што су бубе, нечистоћа, опасност... 

Прегледајте кревет и пртљаг у потрази за стеницама

Прва и најважнија ствар је потрага за стеницама. То су мали инсекти који се најчешће скривају у душеку, како би се ноћу храниле нашом крвљу. Још у октобру прошле године су достигле "светску славу", након што су се прошириле по Паризу, и то не само у хотелима и домовима, већ и у градском превозу и биоскопима.

С обзиром да се најчешће налазе у креветима, потребно је да добро прегледамо душек, јастуке и прекриваче, али и сопствени пртљаг, јер се оне могу лако "накачити" на кофер или одећу у њему, па тако "путовати" с једног места на друго. Није важно да ли је у питању луксузан, чист, хотел - се могу појавити било где - не привлачи их прљавштина, тако да је најбоље да издвојимо неколико минута за проверу како нам одмор не би био упропашћен због ових напасти.

Скините дебели прекривач

Постељина се редовно чисти и мења, али исто правило не важи и за први слој, то јест дебели прекривач који се простире преко. Иако је и он функционалан, већином има естетску улогу, тако да се не пере толико често и препоручљиво је да не лежимо директно на њему. Најбоље је да сасвим склонимо неегде на страну.

Кваке, даљински управљач, телефон

Чак и када је соба поспремљена, сигурно је да спремачице не могу да темељно орибају и дезинфикују сваку малу површину између долазака гостију. Можемо да издвојимо неколико секунди и да сами дезинфикујемо предмете које су бројни људи пре нас додиривали - све кваке (посебно са спољашње стране врата собе), даљински управљач за телевизор и климу, телефон, ручке од сефа...

Процес не траје дуго, а може да нас заштити од преноса различитих бактерија, посебно ако често додирујемо лице. Довољно је да користимо влажне марамице које садрже алкохол.

Никако без обуће

Можда бисмо волели да се опустимо и шетамо босоноги по хотелској соби, али многи бивши радници хотела саветују да ово ипак не радимо. Иако се теписи усисавају, веома ретко се носе на прање, тако да се много прљавштине и бактерија може налазити у њима. Боље је да током целог боравка носимо папуче, како ове честице не бисмо пренели у кревет или на своју кожу/чарапе.

Чаше за пиће

У соби ће нас сачекати чаше за пиће, а оне које се не налазе у пластичној кеси се често уопште не мењају/не перу између гостију, докле год "изгледају чисто". Препоручљиво је да их уопште не користимо или да их сами оперемо топлом водом и сапуном.

Сигурност је важна

Када уђемо у собу, углавном се на унутрашњој страни врата налази евакуациони план. Никада не можемо предвидети шта ће да се догоди, тако да је најбоље да га погледамо и запамтимо где се налазе најближи излази у случају опасности.

image