Магазин

Шта конобар може да закључи о вама за само неколико секунди

Када уђемо у ресторан, одмах можемо да видимо каква је атмосфера, да ли су радници насмејани, која врста хране се служи, да ли је велика гужва... Ипак, можда нисмо свесни да, као што анализирамо и ми, конобари могу да донесу бројне закључке и о нама, само у року од неколико секудни. Од начина на који тражите измене до односа са другима за столом, шта је то што конобари најчешће могу да примете код нас и како то може да утиче на њихов посао?
Шта конобар може да закључи о вама за само неколико секунди© Unsplash/Kate Townsend

Конобари се свакодневно сусрећу са великим бројем људи, што захтева много менталног напора, али и добро познавање људског понашања. Неколико конобара је за "Хафингтон пост" објаснило да рад у угоститељству може да развије способности анализе других људи за само неколико секунди, као и шта су прве ствари које могу да примете код гостију и како им то одређује завршавање посла:

Посматрају како реагујете када вам први пут приђу

Када конобар дође до стола, одмах може да закључи да ли сте "намргођени" гост, коме су прекрштене руке и који не диже поглед или ћете да успоставите контакт очима насмешите се, што говори много о вашој личности.

Многи конобари наводе да се често сусрећу са гостима који им се ни једном не обрате или их не погледају, што може негативно да утиче на искуство услуге за обе стране. Некада кратак поздрав и изговарање речи "Хвала" и "Молим Вас" могу да имају велики ефекат и да побољшају не само конобарово распложење, већ и наше.

Могу да открију динамику односа људи за столом

Конобари углавном могу да процене да ли седимо са пријатељем, партнером, чланом породице кроз неколико кратких интеракција. Такође, ако за столом има и деце, брзо могу да процене како су васпитана. Додају да увек морају да процене да ли ће имати много посла, то јест да ли су деца мирна, да ли ће оставити флеке на столу, испод стола, на поду...

Када конобари обраћају пажњу на ове детаље, могу да испланирају колико ће морати да се посвете столу, како да распореде наруџбине, колико дуго ће чишћење да траје и колики рачун отприлике може да буде.

На крају, конобари могу да претпоставе да ли ћете бити учтиви према начину на који разговарате са људима који седе са вама. Објашњавају да, ако гост није пријатан према свом партнеру, пријатељу или детету, мала је шанса да ће бити пријатни и према конобару, тако да се увек морају "ментално припремити".

Начин на који тражите измене

Радници у угоститељству су свесни да ће људи често тражити замене и имати посебне захтеве, али наглашавају да је важно на који начин их гости траже, као и да ли имају смисла. На пример, увек можемо да тражимо да се један састојак избаци, али углавном није изводљиво да, на пример, парадајз у одређеном јелу желимо да заменимо са шкампима или неком другом необичном, скупљом алтернативом. Наравно, када је ово могуће, не би требало да будемо изненађени ако дође до повећања цене.

Исто важи и за плаћање - када више људи наручује, логично је да ће се трошкови поделити. Међутим, ако гост плаћање исувише закомпликује (на пример, предјело хоће да подели једнако, флашу вина да стави на рачун друге особе, воду на свој, главно јело на рачун треће особе...), то радницима даје до знања да гост не поштује њихово време.

На тај начин могу да процене да ли сте тип особе која увек верује да има право и која очекује да ће свако испунити њихове (немогуће) захтеве.

Могу да закључе да ли сте одговорни

Кашњење на резервације је честа појава у ресторанима, али то није једини начин на који конобари могу да закључе да ли поштујете договоре и умете да управљате својим временом. Описују да им се много пута дешава да гости дођу, али да нагласе да "имају само 45 минута" и да желе да се предјело, па затим и главно јело припреми што пре.

У овом случају, постоје 2 проблема: Прво, гост не уме да распореди своје време. Друго, због тога прави проблем за остале, али уопште не мари и не размишља о туђем времену и могућностима. У већини ресторана је немогуће да се више од једног оброка припреми тако брзо, а и када јесте, не остане довољно времена да гост "једе полако и ужива", те се кривица сваљује на ресторан.

image