Магазин

Да ли је пристојно да сложимо тањире у ресторану након оброка или ипак препустити посао конобару

Када завршимо оброк у ресторану и веома смо задовољни услугом, можда осећамо потребу да учинимо добро дело и сами поспремимо тањире, тако што их слажемо један на врх другог. Направили смо мали "торањ", задовољни смо својим племенитим поступком, али многи нису свесни да овај потез заправо отежава посао конобара, јер његови наредни задаци постају непрактични, а наша "помоћ" чак може да доведе репутацију ресторана у питање.
Да ли је пристојно да сложимо тањире у ресторану након оброка или ипак препустити посао конобару© Freepik/freepik

Сигурно је да смо одлучили да сложимо тањире из најбоље намере, али овај потез је велика грешка у бонтону и заправо може радницима да отежа поспремање стола, поготово ако то урадимо "на брзака", што може да направи још већи неред.

Не можемо да предвидимо да ли ће слагање тањира на овај начин имати позитиван ефекат, поготово јер већина угоститељских објеката има специфичан систем по коме судови треба да се носе, перу, слажу... Постоји неколико разлога зашто је боље да овај посао препустимо конобару:

Непрактично

Када радници однесу судове у кухињу, морају да баце салвете и остатке хране са тањира, а ако су сложени један преко другог, мораће поново да их раздвоје. Другим речима, наш "труд" губи значај, а особљу ресторана представља само још један корак који морају да ураде, посебно ако се комади хране и салвете залепе за тањире.

Поред тога, ако сложени тањири нису стабилни (поготово ако је између њих прибор за јело), онда конобар може имати проблем када их носи.

Затим, ако се у локалу користи машина за судове, слагање тањира који су упрљани и са предње и са задње стране у преграде машине може да буде неефикасно, јер постоји шанса да ће исклизнути и разбити се.

Репутација

У појединим ресторанима, ако одлучимо да "преузмемо посао" конобара, то може другим гостима да буде знак да нисмо нисмо задовољни услугом и да немамо поверења у особље, што негативно утиче на репутацију како радника, тако и ресторана. Препоручљиво је само да пустимо професионалце да раде свој посао, јер можемо незнатно да им отежамо задатак и утичемо на њихов углед.

Најбољу помоћ коју конобару можемо да понудимо је да се одмакнемо од стола, склонимо руке са њега и захвалимо му се у тренутку када нам се приближи и крене да поспрема. 

Када је прикладно да помогнемо

Ако смо гост на друштвеном окупљању у нечијем дому, ако осетимо потребу, можемо да учествујемо у распремању стола, јер је то наш близак пријатељ/члан породице. Ипак, чак и у овом случају је боље да са организатором вечери проверимо да ли му је заиста неопходна наша помоћ. Понекада је довољно само да питамо, јер ће домаћин сигурно уважити овај гест (без обзира да ли смо заиста поспремили или не).

На крају, ако заиста осећамо потребу да сложимо тањире, било да је када смо у гостима или у ресторану, онда је најбоље да склонимо све остатке хране и салвете са површине и преместимо их на тањир на врху, заједно са свим прибором.

image